1%

Hírek

Online tematikus program különleges gyerekeknek

2021.06.18.

197417364 1716685055195733 4622951457700461155 n
197417364 1716685055195733 4622951457700461155 n

A KERT Alapítvány önkéntesei az elmúlt időszakban már hatodik alkalommal szerveznek tematikus online programot a különleges gyermekeknek.

Volt itt kötetlen beszélgetés, sok nevetés és különleges programok. Na de miről is szóltak ezek az alkalmak?

A Szombati matiné a kisebbeket célozta meg, meséket olvastak fel az önkéntesek, majd ezt dolgozták fel egy foglalkozás keretein belül közösen.

Aztán egy fiatal zenész lány a zenéről, hangszercsoportokról mesélt, a program azzal egészült ki, hogy zenés előadással is készült a gyerekeknek.

Egy másik alkalommal pedig az állatokkal kapcsolatos foglalkozás volt, fotókat, videókat néztek a gyermekek egymás házi kedvenceiről, kvíz vetélkedő, találós kérdések és más állatokkal kapcsolatos feladatok voltak terítéken.

A “Kulisszák mögött" című programon egy mérnök önkéntesünk által tervezett eszközt ismerhettünk meg, egészen az elkészülésének folyamataitól kezdve, az ehhez szükséges gépeken át, ennek az eszköznek a működtetéséig.

A mai, az utolsó is egy zenés program volt, most a vonós hangszereket ismerhettük meg, csellón hallhattunk különböző ismert dallamokat, és egy játék keretei között csellón és hegedűn játszott állathangokat kellett felismerni.

Reméljük nemsokára visszatérhetnek a személyes programok, addig is az önkéntesek segítenek a családoknak, ahol csak tudnak.

​Minden információ, amit tudni kell a Családsegítő Alapról

2021. január 19.

140802865 1604880866376153 7034569392119493254 o
140802865 1604880866376153 7034569392119493254 o

Minden információ, amit tudni kell a Családsegítő Alapról

A Családsegítő Alap azért jött létre, hogy azokat a családokat támogassa, akik a pandémia következtében leírhatatlan veszteséget szenvedtek egy családtagjuk elköltözésével. A KERT Alapítvány most a különleges gyermekeket nevelő családok mellett fontosnak érzi, hogy ezeknek a családoknak is segítsen.

Hol tudom támogatni ezeket a családokat?

Ahogy a „TÁMOGATOM” menüpont alatt is láthatjátok, elkülönítettünk egy bankszámlát, ahova tudsz utalni. Tudod rendszeresen és egyszeri utalással is támogatni az árvák és özvegyek ügyét. Bankonként eltérő lehet, állandó átutalási megbízást beállítva tudtok rendszeresen utalni.

Bank: OTP Bank

Kedvezményezett neve: KERT Alapítvány

Számlaszám: 11710026-21441495-00000000

Tudok dedikáltan egy családnak adományt küldeni?

Igen, erre is lehetőséged van. Ebben az esetben a közleménybe írd be a család nevét, és küldj egy levelet az info@kertalapitvany.hu e-mail címre, ahová megírod a család elérhetőségét/bankszámlaszámát.

Külföldről szeretnék utalni. Van rá lehetőségem?

Természetesen! Külföldi utalás esetén szükséged van a nemzetközi számlaszámunkra (IBAN) és az OTP Bank SWIFT (BIC) kódjára. Már többen utaltak sikeresen külföldről is.

Nemzetközi számlaszámunk (IBAN): HU52117100262144149500000000

OTP BANK SWIFT (BIC) kódja: OTPVHUHB

Kik döntenek az adományokról?

Az adományokról egy pásztorokból, jogászokból, gazdasági vezetőkből álló bizottság dönt.

Az adományom mekkora része jut el ténylegesen a családokhoz?

A befizetett támogatások 100%-a célba ér. A KERT Alapítvány minden munkát önkéntesekkel végez, így a teljes összeg a támogatott családokhoz érkezik, leszámítva a bankköltséget.

Akkor mostantól nem is foglalkoztok a különleges gyermekek és családjaik támogatásával?

De igen! Továbbra is az Alapítvány fő célkitűzése, hogy a sérült gyermekeket és családjaikat támogassuk, azonban fontosnak éreztük, hogy emellett az árvákat és özvegyeket is segítsük ezekben a napokban.

Hogyan tudok aktuális információkat kapni a Családsegítő Alapról?

Aktuális információkért kövesd honlapunkon a „HÍREK” menüpontot vagy kövess minket Facebookon, Instagramon. Emellett lehetőséged van feliratkozni hírlevelünkre, csupán írnod kell nekünk közösségi oldalunk egyikén vagy e-mail címünkre.

Láttam, hogy koncertsorozat indult. Ezek a koncertek ingyenesek lesznek?

Igen, ingyenesek. Hallgathatod 2 hetente élőben a keresztény zene nagyágyúit és jótékonykodhatsz! Február 11-től kezdődően 2 hetente újabb és újabb élő, ingyenes jótékonysági koncerten vehettek részt a KERT Alapítvány Facebook oldalán, YouTube csatornáján, valamint a HIT Rádión keresztül is. Az eseményekkel az özvegyeket és árvákat segítő alapra hívjuk fel a figyelmet.

További kérdéseiddel keress bátran az info@kertalapitvany.hu címre, vagy hívj minket a +36/20-591-9093 telefonszámon.

​Vírus alkotta “nem-tábor”

2020. augusztus 15-22.

Nem-tábor
Nem-tábor

Hamar eljött a nyárnak az az időszaka, amikor a balatoni nagytáborunkat tartottuk volna, ha a világ egészségügyi helyzete nem szól közbe...

Végül úgy döntöttünk, hogy szomorkodás helyett kisebb programokat szervezünk magunknak. Egy “nem-tábor” programsorozatot.

Első nap:

Kis csapatunk elsőként a Margitszigetet hódította meg.

Bringóhintó, labdázás, foci, fára mászás, buborék fújás, állatkert látogatás és persze pihenés is volt. Kinek éppen mihez adódott kedve.

Második nap:

A tervek szerint ezen a napon strandolni készültünk. Aztán reggel úgy tűnt, az időjárás inkább csónakázásra alkalmas, úgy elöntötte az utcákat az eső.

Imáink végül meghallgattattak, és hála Istennek, mire a strandra értünk, csodás napsütés várt minket, ami aztán egész nap szűnni sem akart.

Így hát örömmel csobbantunk bele a medencékbe, hűsöltünk a kellemes vízben és csúsztunk végig a csúszdákon. Pihenésképp pedig nem maradhatott el a labdázás és a foci sem!

Harmadik nap:

Ez egy igazán édes napnak ígérkezett!

Először a Csokoládé Múzeumot látogattuk meg, ahol nem csak teli ehettük magunkat a finomabbnál finomabb kóstolókkal (belga mogyorós trüffel, pillecukros tejcsoki, karamellás, marcipános falatok, csoki szökőkút és még sok más), hanem saját magunk is elkészítettük csokis kosárkánkat, miközben tárlatvezetőnk érdekes történeteit hallgathattuk a csokoládéról és megismerhettük a csokigyártás történetét és legfontosabb eszközeit.

Szóval, kicsit jobban megértjük most már Gombóc Artúrt...

Aztán, hogy lemozogjuk a sok édességet, a Városligetbe mentünk, ahol egy szuper játszótéren másztunk, csúsztunk, pörögtünk, ugrottunk, amíg csak bírtunk.

Negyedik nap:

A nyár végéhez közeledve már nem lehet elég időt a strandon tölteni. Bár a csapat összetétele más volt, mint a második napon, a hangulat és az élmény ugyanaz.

​Látogatás a Veresegyházi Medveotthonban

2020. augusztus 1.

Medve
Medve

Egy újabb szuper napot töltöttünk együtt, ezúttal a Veresegyházi Medveotthont hódítottuk meg.

A hely önmagában is alkalmas egy nagy kirándulásra, hiszen játszótér, kisvonat, és még sok más kiegészítő programlehetőség is van.

Macikat etettünk, állatokat simogattunk, kisvonatoztunk, csúszdáztunk, másztunk, közben sétáltunk és persze sokat nevettünk.

És mi sem zárhatta volna jobban a napot, mint egy kiadós fagyizás és focizás.

​Kirándulás Zebegénybe

2020. július 19.

Zebegény
Zebegény

Folytatva a kiscsoportos programjainkat, egy izgalmas kirándulásra készültünk Zebegénybe.

A reggeli borongós időjárás ugyan kissé bizonytalanná tette a kalandot, de csapatunk a “maximum majd megázunk” elhatározással mégis belevetette magát. Az elhatározás jutalma pedig ragyogó napsütés és kellemes, kirándulásra pont alkalmas nyári meleg.

Ez kísért végig minket a vonatozás közben, a több mint egyórás hajóúton, rövid sétán a település hangulatos kis utcáin, és a Hajózástörténeti Múzeumban is.

A zápor csupán a kirándulás utolsó fél órájában talált meg minket, és míg a lányok a házi rétesező hatalmas fáinak lombkoronái alatt tartották magukat szárazon, addig a fiúk az esőtől sem zavartatva, a csúszós hegyoldalon másztak fel a Kós Károly kilátóhoz.

Kellemesen elfáradva, de feltöltődve az élményektől és az örömtől, hogy újra egy kis időt tölthettünk együtt, már készülünk is a következő kalandra

​Repülős nap

2020. július 4.

repülős nap
repülős nap

Az elmúlt időszak egészségügyi helyzete sajnos nem tette lehetővé, hogy a már megszokott és közkedvelt tematikus napjainkat megszervezzük. Így hát elhatároztuk, hogy kis csoportokban keresünk új kalandokat.

Egy napra kis csapatunk most pilóta, légiutas-kísérő és reptéri utas lett! És nem máshol, mint Budapesten, az Aeropark Repülőmúzeumban.

Megismerkedtünk a repülés történetével, a magyar légiközlekedés részleteivel, a földi kiszolgáló személyzet és mentési alakulatok feladatával, eszközeivel és járműveivel.

Megnéztük a repülőgépek utasterét, beültünk a pilóták helyére, és sok érdekes történetet hallgattunk meg.

És hogy ne csak a repülés történetét szemléljük, a nap zárásaként átsétáltunk a Liszt Ferenc Repülőtérre, hogy a kilátóteraszról megnézzük az érkező és távozó gépeket és a földi kiszolgálók munkáját.

Nagyszerű élmény volt, és jó volt újra együtt lenni!

​Kis cukrászok és a csokoládé

2020. február 22.

cukrász
cukrász

Tudósok azt mondják, a csokoládé boldogságot okoz és számos jótékony hatása van. Gombóc Artúr meg egyszerűen csak szereti.

Ígyhát gondoltuk, mi is közelebbről megismerkedünk vele.

Délelőtt megpróbáltuk az ismereteinket gyarapítani. Megtudtuk, hogy honnan származik és miből készül a csokoládé, eszik-e vagy isszák, milyen a kakaóbab termés és hogy lesz belőle csokoládé.

Barna, fehér vagy rózsaszín? Mind megkóstoltuk

Nyári táboraink 2019-ben

2019-06-16

IMG 0956
IMG 0956

Végre itt a nyár, itt a vakáció, kezdődhetnek hát nyári táboraink is!

A korábbi évek nagy sikereire tekintettel az idén ismét három, rendkívül izgalmas nyári táborral várjuk a fogyatékossággal élő gyermekeket és fiatalokat.

Elsőként a méltán népszerű, mindig is nagysikerű budapesti napközis sporttáborunkra kerül sor június 24- 28 között. Minden nap uszodai foglalkozásokkal és sok más játékos sportfeladattal készülünk majd a résztvevőknek – kiegészítve persze az elengedhetetlen zenés és kézműves foglalkozásokkal.

Ezt követően, július 24-28. között kicsinyeink, a 4-10 év közötti autista és értelmi sérült gyerkőcök Berkenyén, egy kis erdei turistaházban tölthetnek majd el öt kellemes napot. Kirándulás, kézműves és zenés foglalkozások és sok pancsolás várja majd őket.

A nagyobbacska gyerekek, kamaszok és fiatalok pedig a nyár végén, augusztus 17 – 25 között egy kilenc napos, aktivistáinkkal együtt számolva közel 50 fős csapattal Alsótekeresre látogatnak el, ahol a strandolás, kirándulás, lovaglás, sport és zenés-kézműves foglalkozások mellett fontos szerepet kap majd a képességfejlesztés, az önállóság fejlesztése is. Közös sütés-főzés, különböző játékok és foglalkozások segítik majd a szabadidő hasznos és értelmes eltöltését – egyúttal egy kis pihenést és szabadságot adva az otthon maradt gondviselőknek és családtagoknak.

Táborainkról persze folyamatosan hírt adunk majd itt a honlapunkon, de igazán naprakész lehet élményeinkkel kapcsolatosan, és velünk együtt élvezheti az önfeledt pillanatokat mindenki, aki követi facebook oldalunkat (facebook.com/kertalapitvany)

A résztvevő gyerekek és fiatalok már türelmetlenül várják a nekik tervezett izgalmakat, aktivistáink pedig már nagyon készülnek a táborok lebonyolítására, elindult a programszervezés, az ötletelés a foglalkozások kapcsán, az eszközök beszerzése. De még sok feladat áll előttünk, még sok segítségre van szükségünk.

Hogyan támogathatod munkánkat?

  • Pénzbeli adományokkal (készpénzben vagy banki átutalással, melyet a tábor lebonyolításának költségeire fordítunk. Bankszámlaszámunk: 11710026-20001766)
  • És még sok egyéb módon :)

-Tárgyi felajánlásokkal, úgymint:

- Gumimatrac, gumicsónak (a mozgássérült fiatalok strandolásához)

-Fürdető szék mozgássérülteknek (a napi higiéniai feladatokhoz)

-Tisztító és fertőtlenítőszerek (elsősorban asztalok, padló tisztításához megfelelő fertőtlenítő, mosogatószer és szivacs, nagyobb méretű szemeteszsák, mosogatógép tabletta, stb.)

-Higiéniai szerek (elsődlegesen nedves törlőkendő, szalvéta, papírtörlő, papírzsebkendő)

-Sportfelszerelés (focilabda, gumilabda, tollaslabda szett, pingpong szett, stb.)

-Kézműves eszközök (olló, ragasztó, színes papír, színes ceruzák, festékek, stb.)

-Alapvető egészségügyi felszerelés (sebfertőtlenítő, gézlapok, ragtapasz, láz-, és fájdalomcsillapító gyerekeknek és felnőtteknek)

-Piknikpléd

-Műanyag, tartós tányérok és poharak

-Élelmiszerek uzsonnához, tízóraihoz: gyümölcsök, sütemények, túró rudi, joghurt, stb.

-Szörp, tea, citrom/citromlé, kávé, tej

Köszönjük, hogy az idén nyáron is segítitek és figyelemmel követitek munkánkat!

Napsütéses, vidám nyári perceket kíván szeretettel,

a KERT Alapítvány csapata

Vivicitta “Suhanj futam”

2019-04-13

Vivicitta-2019
Vivicitta-2019

A hétvégén, immáron negyedik alkalommal indult el csapatunk a Vivicitta Városvédő Futás “Suhanj” futamán.

A több száz résztvevő, köztük a KERT Alapítvány 30 fős csapata idén is az esélyegyenlőség nevében futott.

Fogyatékossággal elő fiatalok az önkéntesekkel karöltve vágtak neki az egy kilométeres távnak, ki-ki szaladva vagy sétálva, kerekesszékében ülve, vagy épp abból kipattanva, de mind nagy örömmel lépte át a célvonalat és vette át a méltán kijáró érmet és ajándékcsomagot.

És ha már Margitsziget, akkor az állatkerti látogatás sem maradhatott el, akárcsak a futás levezetéseképpen némi edzés a játszótéren.

Kedves fiatalunk, Lakatos Péter a saját élményeit így foglalta össze:

“Múlt szombaton részt vettem a Margitszigeti Vivicitta Városvédő futáson a KERT Alapítvány képviseletében. Édesanyámmal együtt egy nagyon kedves barátunk, Márk vitt el bennünket. Amíg vártuk a többieket, körbenéztünk a területen, és ettünk egy-egy kolbice-t, ami egy gyroshoz hasonló étel: magvas, sós péksüteménybe rakott mini-kolbászok zöldségekkel, és választható szószokkal.

A futásnál két segítőm volt, Brigi és Eszter, akik a kocsim kapaszkodóit egy-egy oldalról fogva toltak engem a célegyenesig, ahonnan –a saját kérésemre, előre megbeszélve-a kocsim mögé állva betoltam azt a célba: A szokásos kommentátori buzdításon felül az általa bemondott, rajt óta eltelt csupán 10 perc hallatán úgy éreztem, még gyorsabban teszem meg a távot kellően odafigyelve, pontosan. Aki még kellemesen meglepett, a kommentátor mellett álló másik buzdító, a rádiós műsorvezető, Rákóczi Feri. A futás végén érmet és futó-csomagot is kaptunk.

A szigetről való elmenetel előtt kipróbáltuk az ottani játszóteret, én a kétféle hintát, a belefekvős pókhálósat és az újszerű körhintát. Az is kiderült számomra, hogy az egyik segítő jelenleg a Pető Intézet hallgatója, akivel ennek kapcsán egy jót beszélgettünk.

Szeretném mindenkinek megköszönni ezt a szép napot, ISTEN GAZDAG, TÚLCSORDULÓ ÁLDÁSÁT KÍVÁNVA ÉLETETEKRE!: Lakatos Péter”

Izraeli nap

2019-03-02

IZRAELI-NAP
IZRAELI-NAP

Március első napjaiban végre elérkezett az idő, hogy az év első tematikus napjára is sort kerítsünk.

A tavaly elindított ötletet folytatva, miszerint minden alkalommal egy-egy érdekes ország kultúrájával, ételeivel, mindennapjaival ismerkedünk meg, figyelmünk középpontjába ezúttal Izrael került.

Délelőtt egy nagyszerű előadást, beszélgetést hallhattunk Izraelről, a kultúráról, történelemről és mindennapokról, közösen készítettünk egy nagy Izrael-zászlót, majd pedig megnéztük héber írással a tízparancsolatot.

Ebédre finom izraeli ételeket kóstoltunk, és nem maradhatott el az izraeli zene és a zsidó körtánc sem.

Hálásan köszönjük az Izraeli Kulturális Intézet felajánlásait, továbbá új barátaink, Koltai Bálint és Jenei András közreműködését a zenés-táncos programoknál, melyek mind-mind szebbé tették napunkat!

És külön köszönet minden kedves önkéntesünknek, akik ismét nem spórolták idejüket, erejüket a program szervezése és megvalósítása során!

Egy fantasztikus és igazán különleges napot töltött együtt a közel negyven fős csapatunk, és már most nagy izgalommal várjuk, hogy milyen programot hoz majd az április

"Hétköznapi hősök" adományátadó ünnepség

2018-11-29

HIT-RÁDIÓ
HIT-RÁDIÓ

Hatalmas megtiszteltetés érte a KERT Alapítvány csapatát!

A Hit Rádió által kiadott "Hétköznapi hősök" című könyv bevételének egy részét a könyv szerzői és főszponzorai jótékony célra szánták, választásuk pedig Alapítványunk munkájára esett.

A bevétel első részéből befolyt összeget egy adományátadó ünnepség keretében adták át az Alapítvány képviselőinek.

Hálás köszönetünk a szerzőknek, kiadóknak, szponzoroknak ezért, ígérjük, a legjobb célra használjuk majd fel az összeget.

Egyúttal nagy szeretettel ajánljuk mi is mindenkinek a könyvet, nem csak kiváló olvasmány, példamutató személyek életútja, hanem egy nagyszerű lehetőség a jótékonykodásra is!

Afrika-nap

2018. október 20.

főkép-a-hírhez-Afrika
főkép-a-hírhez-Afrika

A tematikus napjaink közül a nemzeti kulturális napok sorát egy fergeteges hangulatú Afrika-nap zárta!

A témához illően, az ősz ellenére is ragyogó napsütéses idő fogadott minket, jól megalapozva a sok örömöt és mókát, ami a nap során ránk várt. Megismerkedtünk afrikai állatokkal és jellegzetes állathangokkal, magunk is készítettünk szívószálból elefántot, sőt, egy színdarab segítségével azt is megtudtuk, miért hosszú az elefánt ormánya. Később szafari vadászatra is indultunk, majd trópusi gyümölcsöket kóstoltunk. Ellátogatott hozzánk Lévai Balázs újságíró-szerkesztő, aki már számos alkalommal járt missziós utakon Afrikában. Hozzánk most képes élménybeszámolóval és Afrikából beszerzett autentikus tárgyakkal és ruhákkal érkezett.

Nem utolsó sorban pedig, a nap során vendégünk volt két ruandai fiatal, John és Etienne is, akik saját szavaikkal repítettek minket otthonukba, végül pedig barátaikkal – nem kis örömünkre - közös zenélésbe is kezdtek, fergeteges hangulatot teremtve nekünk.

Orosz nap

2018. 02. 24.

főkép-a-hirhez
főkép-a-hirhez

Februárban végre sor került az év első tematikus napjára. Ez évben a hangsúlyt a különböző, számunkra érdekesnek tűnő nemzetek kultúrájának megismerésére tesszük majd.

Először Oroszország került a figyelmünk középpontjába.

Megismerkedtünk az orosz kultúra jellegzetes tárgyaival, Oroszország időjárásával, állataival, tanultunk orosz szavakat, megkóstoltunk tradicionális orosz ételeket. Kézműves foglalkozás keretében mi magunk is készítettünk Matrjoska babát, végül pedig eljátszottuk a jól ismert és tanulságos orosz történetet, a Répamesét.

Nagyon izgalmas nap volt, kíváncsian várjuk a folytatást!

Hurrá, nyaralunk! - Támogasd a segítséggel élő fiatalok táboroztatását!

2018. 07. 02.

20170629 115221
20170629 115221

Idén is elérkezett végre a táborozási szezon, melyet fogyatékossággal élő ifjaink, családjaik és persze aktivistáink is nagyon várnak!

Ezen a nyáron még két nyári tábor várja a segítséggel élő fiatalokat: egy Berkenyén a kisebbeket júliusban és egy Dunapatajon a nagyobbakat augusztusban.

Hogyan támogathatod munkánkat?
- Pénzbeli adományokkal (készpénzben vagy banki átutalással, melyet a tábor lebonyolításának költségeire fordítunk, bankszámlaszámunk: 11710026-20001766)
- Tárgyi felajánlásokkal, úgymint:
- Gumimatrac, gumicsónak (a mozgássérült fiatalok strandolásához)
- Fürdetőszék mozgássérülteknek (a napi higiéniai feladatokhoz)
- Tisztító és fertőtlenítőszerek (elsősorban asztalok, padló tiszításához megfelelő fertőtlenítő, mosogatószer és szivacs, nagyobb méretű szemeteszsák, stb.)
- Higiéniai szerek (elsődlegesen nedves törlőkendő, szalvéta, papírtörlő, papírzsebkendő)
- Sportfelszerelés (focilabda, gumilabda, tollaslabda szett, pingpong szett)
- Alapvető egészségügyi felszerelés (sebfertőtlenítő, gézlapok, ragtapasz, láz-, és fájdalomcsillapító gyerekeknek és felnőtteknek)
- Piknikpléd
- Műanyag, tartós tányérok és poharak
- Élelmiszerek uzsonnához, tízóraihoz: gyümölcsök, sütemények, túró rudi, joghurt, stb.
- Szörp, tea, citrom/citromlé, kávé, tej

Neked egy apró összeg, Neki életreszóló élmény!

Előre is köszönjük a támogatásokat és a megosztásokat!

Kicsinyek tábora Berkenyén

2017. augusztus 25-27.

20994284 730968103767438 2058376181598731695 n
20994284 730968103767438 2058376181598731695 n

A nyár végén került sor a kicsinyek második táborára, ezúttal Berkenyén.

Péntek délelőtt, miután a csapat apraja-nagyja megérkezett a gyülekezési helyre, elindultunk Berkenyére. Egy takaros kis vendégházban szálltunk meg. A ház mellett nem messze egy tavat fedeztünk fel, ami később kirándulásoknak, és kacsaetetéseknek lett színtere. Miután megérkeztünk, elfoglaltuk a szobáinkat, és már mentünk is ki a kertbe ebédelni. Ebéd után a gyerekek kijátszották magukat, majd pedig különböző foglalkozásokra került sor. A foglalkozást követően megint sokat játszottunk, majd elindultunk felfedezni a környéket, és megkeresni a vasútállomást. Majd miután lement a nap, mi is nyugovóra tértünk. Másnap, szombat délelőtt útra keltünk, hogy egy rövid vonatozás után meghódítsuk a Nógrádi várat. A gyerekek hősiesen kiállták a próbát, mindenki feljutott a hegy tetejére. Ezt követően egy kis pihenés, almaevés, le a hegyről, fel a vonatra, le a vonatról, és már meg is érkeztünk szeretett vendégházunkhoz. Ebéd, majd, kinek mihez volt kedve, játék a kertben, és tánc a ház ebédlőjében. Ezután a gyerekek fürödtek a kerti medencében, este pedig elkészült a kenyérlángos, és megérkezett a fagylalt, mindenki örömére. Vasárnap, táborunk utolsó napján, már nagy volt a sürgés-forgás. Mindenki tudta, hogy hamarosan hazaindulunk. Reggeli után a ház tulajdonosa jelent meg egy traktorral, ami egy sétakocsit húzott maga után. Az utóbbira mindannyian fölpattantunk, és már robogtunk is. Útközben láttunk málnást, kukoricaföldet és még sok más érdekességet. Miután visszaérkeztünk sétakocsikázásunkból, már neki is láthattunk az ebédünknek.

A gyümölcsleves nagy győzelmet aratott, de a többi ételből is rendesen fogyott. Ebéd után újból foglalkozásokra került sor, s miután a remekművek elkészültek, összepakoltuk a poggyászainkat és elindultunk haza. Egy kissé fájt ott hagyni ezt a gyönyörű házat, a tavat, a kacsákat, a szép tájat, de ezt kompenzálta a sok szép emlék, és a tudat, hogyha az Úr is úgy akarja, akkor jövő nyáron is lesz tábor, és majd akkor folytatódnak kalandjaink!

Élményeim a dömsödi táborban – Lakatos Péter mozgássérült fiatalember gondolatai

2017. július 29-augusztus 6.

DSCN3097
DSCN3097

A 2017-es, eddigi leghosszabb táborozásunkról szeretnék beszámolni Nektek!

A Dömsödhöz tartozó Sára Majorban volt a szállásunk többféle - verandás, földszintes; egyemeletes, lépcsőn és/vagy rámpán megközelíthető-házban. Én az egyik emeletes ház alsó szobájában laktam egy társammal, Szabó Tarcal Csabával, és egy önkéntessel, Istvánnal; az emeleten még 2 szoba volt, Laci bácsi felügyeletére bízva. Nekem már a befelé vezető hosszú, kanyargós út is nagyon tetszett, ugyanis egy tavat is meg kellett kerülnünk. Megérkezéskor a Major két boxerje, Jónás (aki a Szaffi című mese után kapta a nevét) és Piri üdvözöltek minket. Egy picit később megismertük Kárót, az öreg németjuhászt is.

Az étkezések az általunk "Nádas"-nak nevezett nádfedeles étterem-szerű helységben voltak. Már megérkezésünkkor ebéddel készültek nekünk. Az első ebéd után megnéztük a Major állatait: láttunk lovakat, libákat, vaddisznókat, szürkemarhát, és egy Gizi nevű szamarat. Többször lesétáltunk a helyi Duna-partra (ez egyébként a Dunának a holt-ága), ahol leültünk a fűre. A séták közben voltak olyan érzéseim, mintha pl. a Balatonnál lennénk. Ami többünket meglepett, a környékbeli házakat felügyelő biztonsági cég neve (Sion Security).

Leggyakrabban strandoltunk: 2 helyen is voltunk kétszer, és az egyik helyen egy fiatal házaspár úgy viszonyult hozzánk, mintha mindig is segítséggel élő gyermekekkel foglalkoztak volna: ráfektettek minket a saját gumimatracukra, a strand területén toligáltak minket, a férfi még a napszemüvegét is rám adta. Amikor másodszor voltunk itt, az egyik önkéntes ismerősökre akadt, melyre miután ők is rájöttek, meghívtak minket egy-egy jégkrémre. Többször is fagyiztunk, például a Ráckevei Hajómalom megnézése után is, ahol meghallgattuk a malom történetét, megnéztük a működését, az előállított lisztfajtákat, meghúzhattuk a hajó alakú malom végén lévő harangot. A túra során prospektust vehettünk el, a végén pedig kitűzőt kaptunk. A malommal szemben lévő strandon is voltunk: a parton a szabadidőt többnyire teniszezéssel töltöttem: Egyik ilyen alkalommal odajött hozzánk egy autista gyermeket is nevelő, Angliában élő, itt Magyarországon, rokonoknál nyaraló anyuka, aki elmesélte történetüket, és mikor megismertettük vele a KERT Alapítványt, egyből a támogatásunkról döntött. Az egyik strandolás előtt teljesen egyedül vettem fel a fürdőcuccomat. Egyszer besétáltam az autótól a strandon lévő padig, majd elúsztam a távolabbi határbólya sorig. Voltunk lovagolni is, ami elég jól ment: azt mondták, lóra termettem. Kétszer is hajóztunk a Duna-ágon: egyszer sárkányhajóval, egyszer pedig motorcsónak(ok)kal: a sárkányhajót a Major tulajai vezették. Két körben mentünk, én a másodikban. Laci bácsi tanácsára engem az evezőpadsor alá fektettek be, hogy Laci bácsi meg tudjon engem tartani, miközben ő evez. A másik alkalommal két kapitány hozott ki 4 motorcsónakot, melyekből 3 össze volt kötve. Megkerültünk egy szigetet, miközben palackok segítségével hűtöttük magunkat a Duna vizével. A szóló motorcsónakot önkéntesek - Kiss István és Berkes András - is vezethették. Utolsó utunkról Laci bácsi vitt vissza a Majorba egy hosszabb Duna-parti autókázás után.

Majorbeli élmények, programok:

A majorban is számos érdekes program várt ránk, melyek közül számomra a legérdekesebb az éjszakai túra volt: este 10-kor hosszúujjasban, lámpákkal felszerelkezve összegyűltünk az udvaron, majd tettünk egy nagy körsétát, melynek kb. felénél lekapcsoltuk a lámpákat, és részesültünk az éjszakai puszta életéből. Megtapasztalhattuk, hogy éjszaka ellenére a napi hőt átvéve milyen kellemesen meleg maradt az aszfalt. Számos alkalmunk volt besegíteni a szolgálóknak: Mi hordtuk át a Nádasba a Tündérvíz-es ballonokat; egyszer én vittem ki Laci bácsinak a házban hagyott, nekem kölcsönkért svájci bicskáját, miután meghallottam, hogy keresi, és vissza akar menni érte. A kenyérlángos sütésénél mindegyikünk tette a maga dolgát: én a szemetet vittem el, és tettem át tányérról a szemeteszsákba. Ha hibáztam, igyekeztem azt helyrehozni. Ezután kísérhettem el többedmagammal Istvánt, aki kivitte az egyik önkéntest a ráckevei HÉV állomásra. Egy alkalommal ajándékot készíthettünk a szüleinknek (én egy levelet írtam), melynél Kovács Timinek segíthettem a megfelelő adatlapok kikeresésében. Amikor megnéztük a major egyik gépének működését- melyet Berkes András és Marci is kipróbált- ennek végeztével én segítettem a két tolókocsis társamat biztonságosan kijuttatni. Voltak focimeccsek, ahol én kapus voltam. Amikor egyik nap elkérték az elektromos kocsimat kipróbálni, az ebédhez betoltam egy társamat a rétről a Nádasba, egy másik társamat pedig almával etettem meg.

A bibliafoglalkozás három csoportban - dicsérős, túrázós, iskolajellegű-zajlott. Nálunk arról volt szó, hogy Isten és Jézus jókedvéből teremtett minket, embereket és esélyt akarnak adni, hogy visszataláljunk az eredeti helyünkre. Többen kuncogtunk azon, hogy Gizi csacsi az egyik verandáról követte az eseményeket.

Voltak különböző vetélkedők: az egyiknél, miután helyesen válaszoltunk a feltett kérdésre, egy-egy, a csapatszínünknek megfelelő CD-tokot kellett felszednünk. Az ügyességi játékban botra erősített babakanállal kellett színes golyókat, ill. parafa dugókat kihalászni a vízzel teli medencéből. Kipróbáltam a major egyszemélyes hintaágyát és locsoló rendszerét is (hűsítettem magam). Biblia-kvíz csapatunkat új önkéntes, Dávid is erősítette. Segítettünk a Major tulajainak kitakarítani a lovakat: az elhasznált szénát az önállóbbak vasvillával dobálták fel a teherautó platójára. A házba való bejutásban gyakran a tulajok is segítettek, de a becsukott, kifelé nyíló ajtó problémáját - ha kellett - egyedül is meg tudtam oldani. Lovat és kiscsikót is etettem, és megsimogattam egy mókusbébit is.

Nyári tábor Dömsödön

2017. július 29-augusztus 6.

IMG 1606
IMG 1606

A KERT Alapítvány eddigi legnagyobb táborába vetette bele magát csapatunk idén augusztus elején. Kilenc nap táborozás, kilenc nap kaland és jókedvű együttlét várta azt a 25 fő, 10 és 30 év közötti fiatalt, akik vállalkoztak a nagy utazásra.

A nyár legforróbb két hete volt ez, szerte az országban hőségriadóval, így a legjobb választás volt a dömsödi Sára Major hatalmas fái árnyékában, a kerti medencében és a Duna hűsítő vizében tölteni ezeket a napokat. A nagy hőség senkinek sem szegte kedvét az egyéb kalandoktól sem. Mondhatjuk, hogy a programoknak mindössze az azokat szervező önkéntesek fantáziája szabott határt. Így hát volt éjszakai túra, motorcsónakozás, kirándulások, hajómalom-látogatás, kenyérlángos sütés kemencében (a magunk gyúrt tésztából és közösen előkészített feltétekből), sárkányhajózás, ügyességi vetélkedők, kvízversenyek, kézműves és zenés foglalkozások, és persze jó sok strandolás.

Kilenc nap azonban nem csak a programok mennyisége és az élmények sora miatt volt volt különleges. Új barátságok, egyre szorosabb kapcsolatok alakultak ki, miközben ki-ki küzdött önmaga képességeivel, fejlődött az önállóságában, és fáradhatatlanul várta a következő nap kihívásait. Akárcsak a jövő nyári tábort. :-)

Kicsinyek tábora Verőcén

2017. 07. 07.-09.

IMG 1093
IMG 1093

A nyár első ottalvós táborát a kisebb gyermekek számára rendeztük meg Verőcén. Az indulás napján, pénteken mindenki izgatottan várta, milyen kalandokban lesz része a hétvégén. A megérkezésünk után sor került a finom ebéd elfogyasztására, majd az udvari pancsolómedence felállítására – aminek vize a nagy melegben hamar kellemes hőmérsékletűvé vált. A délutáni udvari játék és pancsolás után egy rövid bibliai foglalkozás következett, aminek témája Noé története volt. Később, a vacsora után még a közeli játszóteret is felderítettük, a táborozók nagy örömére.

Másnap reggeli után felkerekedtünk, és elsétáltunk a közeli Kismarosra, ahol egy szuper játszótéren találhatott minden résztvevő kedvére való játékot – az akadályok leküzdésében az önkéntesek is aktívan segédkeztek. A visszaúton egy közös fagyizásra is sor került, ami mindenkinek jólesett a nagy melegben. Ebéd után folytattuk Noé történetének feldolgozását, a szivárvány jelentőségének megismerésével – különleges szemléltetési eszközként a színezés mellett még az égen is láttunk szivárványt. Este pedig a közeli patakhoz mentünk el, ahol az előző nap hajtogatott bárkákat eresztettük vízre.

A tábor utolsó napján lementünk a Duna kavicsos partjára, ahol a Dunakanyar szépségét csodálhatták meg a résztvevők – ezután ismét elfogyaszthatott mindenki egy-egy fagylaltot, majd a játszótéren is elidőztünk. Ebéd után már csak a rendrakás volt hátra, majd útnak indultunk hazafelé Budapestre, ahol már a szülők kíváncsian várták szeretett gyermekeiket, hogy elmesélhessék, milyen élményekben volt részük.

Ezúton köszönjük minden támogatónknak és önkéntesünknek a munkáját, ami nélkül nem valósulhatott volna meg ez a tábor.

Napközis tábor Budapesten

2017. június 26-30.

20170628 121448
20170628 121448

A 2017-es év nyári táborainak sora ezúttal a budapesti napközis sporttáborunkkal indult, melynek idén június utolsó hetében az Újszász utcai Bornemisza Péter Gimnázium adott otthont.

A program a hét minden napján közös reggelivel indult, ami nem csak az együtt töltött idő hangulatát alapozta meg, hanem egy nagy löket energiát is adott a programok sorához.

A délelőtt egy megszokott rend szerint alakult minden nap: a reggeli után rövid szabadprogram, majd zenés és kézműves foglalkozás, és aztán pedig a programok csúcspontja, az uszodai foglalkozás következett. A nagy melegben mindenkinek kifejezetten örömére volt a pancsolás; volt, aki a kisvízben, a gyermekmedencében úszkált és játszott, és volt, aki a mélyvízben töltötte a teljes időt, akár 10-12 hosszt is leúszva.

Az úszásban kellemesen kifáradt csapat aztán egy közeli étterem felé vette az irányt, ahol jóízű ebéddel pihentethette a sportolásban kellemesen kifáradt tagjait.

A táborhelyre visszatérve, a délutáni programokat aztán ki-ki a saját kedve, érdeklődése és hangulata szerint alakíthatta. Alakult spontán zenekar (gitárral, ütős hangszerekkel, kézzel-lábbal-torokkal, és persze karmesterrel), voltak maratoni sakkmérkőzések, focimeccsek, kézműveskedés, és üzembe állt saját "BKK járatunk" is, természetesen az elmaradhatatlan BKK jegyekkel és ellenőrökkel :)

A hét során több nagy sikerünk is volt. Két résztvevő gyerkőcünk is nagy bátorságról tett tanúbizonyságot: most először merészkedett be az uszodában a mélyvízbe.

Másik nagy örömünk volt, hogy csapatunk három új ifjúval is bővült, akik most csatlakoztak táborunk közösségéhez. És meg sem állnak itt, a hamarosan kezdődő dömsödi nagytáborunkan ismét velünk tartanak :-)

Felterjesztették a KERT Alapítványt a JÓSZOLGÁLAT-díjra

2017-06-15

joszolgaladij emleklap intézényi jelolt
joszolgaladij emleklap intézényi jelolt

Csodálatos levelet kaptunk, figyeljétek:

Tisztelt Címzett!

Szívből gratulálunk, hogy áldozatos és példaértékű tevékenységükkel kiérdemelték a környezetükben élők elismerését, akik nagyrabecsülésük jeléül felterjesztették Önöket a JÓSZOLGÁLAT-díjra.

2017-ben 13 kategóriában volt lehetőségünk díjakat átadni. Köszönettel tartozunk elhivatott munkájukért, hogy napról napra fáradhatatlanul gondoskodnak a segítségre és támogatásra szorulókról.

Jó szolgálatukhoz a továbbiakban is sok erőt kívánunk!
Bízunk benne, hogy Önöket is mielőbb a díjazottjaink sorában köszönthetjük.

Nagyrabecsüléssel,

Twickel György

Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány
kuratórium elnöke

Gyereknapi játékok

2017. május 28

IMG 1145
IMG 1145

Május utolsó vasárnapja gyermeknap. E nap örömeiből persze a KERT Alapítvány sem maradhatott ki, mivel állítjuk, és napról napra igyekszünk bizonyítani, hogy a sérült gyermekek is ugyanolyan gyerekek. Ennél fogva ugyanolyan színes és értékes tagjai emberi közösségeinknek, mint mindenki más.

Sőt a gyereknapon e gondolatnál is továbbmentünk, és különböző játékos feladatokkal igyekeztünk bemutatni a segítséggel élők élethelyzetét, ezzel is növelve az empátiát és az elfogadást. A játékos kedvű gyerekek és felnőttek tesztelhették hallásukat, tapintásukat, kipróbálhatták, hogy hogyan kell kerekesszéket, Braille írógépet használni, vagy éppen karok nélkül művészeti alkotásokat létrehozni.

Standunknál egész nap közösen játszottak, festettek, alkottak tipikus fejlődésű és segítséggel élő gyermekek. Együtt pedig olyan gyönyörűek és színesek voltak, mint egy KERT.

„KERT. Kapcsolat” Önfeledt Családi és Ügyetlenségi Nap

2017. május 6., Felsőpakony

DSC 9500
DSC 9500

Minden időjárás-előrejelzés ellenére ragyogó napsütés várta azt a több mint 1500 embert, akik május 6-án szombaton kilátogattak a felsőpakonyi sportpályára.

Az előző nap felállított katonai sátrak, sörpadok és asztalok, a hajnalban épülő professzionális színpad és hangtechnika már messziről hirdették, hogy valami különleges készül.

Egy közel egy éves előkészítő munka, egy igazi összefogás eredménye.

Reggel kilenckor már szépen gyülekeztek kisebbek és nagyobbak, hogy egy jótékonysági futóverseny keretében mérjék össze tudásukat. De ekkor már nem csak a futópálya, hanem a sportálya többi területén is javában megindult az élet.

Alighogy letette a mikrofont Nagy János, Felsőpakony polgármestere és Pajor Ábrahám, a KERT Alapítvány kurátora, máris a húrok közé csapott a Kelemen Kabátban zenekar, fellobbantak az első gyufalángok a főzőverseny csapatainak tűzifái mellett, és a bírók is belefújtak a sípjukba a focipálya partvonalánál. Kicsik és nagyok kedvükre válogathattak a színes programok forgatagában, unalmas perce csupán annak lehetett, aki egy fa hűvös árnyékában, plédjére ledőlve pihent. Ugrálóvár, kerekesszékes és fehérbotos akadálypálya, hallást, látást, tapintást tesztelő játékok, „szájjal festés”, kézműves foglalkozások (név szerint tűnemezelés, szappanbuborék-festés és anyák napi papírvirág-képeslap készítés), katonai fegyver -, és ruhabemutató, mentőautó, tűzoltó autó, különleges motorok, életmentés bemutató és egészségügyi szűrővizsgálatok várták azokat, akik a vásári forgatag kavalkádjában egy másfajta aktivitásra vágytak. Anyák napi virágvásár, gyöngy-, és selyemvirág díszek a szemeket, a finom gyros, gulyásleves, frissensült hús-, és halételek, kürtőskalács pedig az orrot és az ízlelőbimbót gyönyörködtették. S hogy a fül, a hallás se maradjon ki a jóból, a színpadon sorra követték egymást a neves előadók: a Kelemen Kabátban, az Apacuka zenekar, a Magyar Honvédség Katonazenekara, majd a nap zárásaként a 100Tagú Cigányzenekar ifjúsági kamarazenekara Masa Tamás és Anita közreműködésével, s végül a hatalmas bulit adó New Level Empire. Azért pedig, hogy a koncertek közötti percek is színvonalasan teljenek, Banner Géza, a Kossuth Rádió Kazinczy díjas műsorvezetője, s nem mellesleg a „KERT. Kapcsolat” nap házigazdája folytatott le izgalmas beszélgetést Kanyó Zsolt kerekesszékes paralimpikonunkkal, de láthattuk a színpadon a helyi általános iskolások műsorait is.

Közben pedig a kilenc lelkes főzőcsapat bográcsaiban rotyogtak a finomabbnál finomabb csirkés ételek, amit az elismert mesterszakácsokból és borlovagokból álló zsűri értékelt Buday Péter sztárséf vezetésével. A fődíjat persze a helyi nyugdíjasklub csapata vitte el, de különdíjat kapott a KERT Alapítvány csapata is, mivel a főzés során aktív szerephez jutottak látássérült, mozgássérült, értelmi sérült fiatalok is.

Eközben persze a focipálya sem maradhatott üresen. Négy futball egyesület, több mint 100 gyermek focistája mérkőzött meg egymással, és érem aztán mindenkinek jutott. A díjakat az ifjú sporttehetségek Kanyó Zsolt paraatlétától vehették át.

A közel 12 órán át tartó örömteli nap igazi csapatmunka eredménye volt. Felsőpakony polgármestere, helyi és környékbeli vállalkozók, régi és új aktivisták közös munkájának gyümölcse lett egy olyan nap, ahol a különbözőségeink valóban színek voltak, ahol a sportolás, zenélés, ügyességi és kézműves programok vagy akár főzés keretében egyszerre találkozhattunk határainkkal és egyszerre átélhettük a közösség örömét. Hogy megtanuljunk egy kellemes, színes kertté válni.

Külön köszönet:

Felsőpakony Önkormányzata

Magyar Honvédség

Gyermelyi Zrt.

BAHAMAS Kft.

Eurogasztro Kereskedelmi Zrt.

eisberg Hungary Kft.

Adry Gyros

Mixen Kft.

DEKóra

Némedi József Chef

Szatmári János, a szakmai zsűri alapítója, az Európa borlovagrend tanácsosa

Zamody Gábor, gasztronómiai szakújságíró és borászati hungarikum elnöke, az Európa borlovagrend borbírója

Tikkadt Szöcske

Tündérvíz

KÖSZÖNET MINDEN RÉSZTVEVŐNEK, TÁMOGATÓNAK ÉS AKTIVISTÁNAK!

Vivicitta Városvédő Futás

2017. április 8.

20170408 130920
20170408 130920

Még a szeles időjárás sem riasztotta vissza a KERT Alapítvány 30 fős csapatát attól, hogy április 8-án egy igazán sportos napba vesse bele magát.

Már kora reggel hátizsákban, sportruhában gyülekeztek az ifjak, s velük együtt a többségében középiskolás, egyetemista fiatal segítők, hogy birtokukba vegyék a Városligetet. Egy rövid tömegközlekedés után csapataink elfoglalták a számukra ideális füves placcot, majd még gyorsan a rajt előtt egy csoportos bemelegítésre is sor került, hogy megfelelően felkészültek legyünk a futásra.

Az idei évben a „Suhanj!” Futam résztvevőit egy 600 méteres táv várta, ami a Műjégpálya elől indulva, a Hősök terén levő szoborcsoportot megkerülve, az ’56-osok terén levő célig vezetett.

Csapatunkból a távot mindenki sikeresen teljesítette, van, aki a kerekesszékében ülve, mások a saját lábán futva, a segítői kíséretében. Több száz fogyatékossággal élő személy és segítője indult el idén is a futamon, bizonyítva és hangot adva annak, hogy a sport mindenkié és mindenki számára elérhető.

És mint minden jó futóversenyen, a díjátadó sem maradhatott el: a szervezők minden versenyző számára készültek egy-egy frissítő csomaggal és egy aranyéremmel, kifejezve azt, hogy mindenki győztes!

A mozgás után a jól megérdemelt ebéd következett, amitől aztán hamar felfrissült a csapat, így előkerülhetett a focilabda, a gördeszka, a célbadobós játék – kinek-kinek a kedve szerint. De volt olyan is, aki a helyi programokba vetette bele magát: falat mászott, zöldségekből szobrot faragott, papírrepülőt hajtogatott, vagy épp az ugrálóvárban szökdécselt.

A nap azonban nem lehetett volna teljes a városligeti, rendkívül profi játszótér meglátogatása nélkül. Az ügyességi, egyensúlyfejlesztő játékok, csúszdák, hinták kicsiknek és nagyoknak, segítőknek és támogatott ifjaknak egyaránt nagy örömet okozott.

A hazaúton aztán mindenki, fáradtan, de naptól kipirult, örömteli arccal huppant le a villamos egy-egy ülésére, már most a jövő évi versenyen való részvételt tervezgetve.

KERT. KAPCSOLAT. Önfeledt családi és ügyetlenségi nap.

2017-04-20

plakát
plakát

A Kert. Kapcsolat. nevű rendezvény célja, hogy a legkülönfélébb családi programokon keresztül újra emlékeztessen mindannyiunkat arra, hogy sokféleségünk, különbségeink valójában színek. Mind máshogy és másban vagyunk jók, ettől sokszínű a társadalmunk. Akár egy kert.


A rendezvény főszervezője, a Különleges Ellátásban Részesülők Támogatásáért (KERT) Alapítvány segítséggel élő gyermekeknek és családjaiknak nyújt támogatást. A rendezvényen mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy egy önfeledt, vidám nap keretében több olyan területen is kipróbálja magát, amelyben nem feltétlenül a legügyesebb. A résztvevők sportolás, zenélés vagy akár főzés keretében egyszerre találkozhatnak határaikkal és egyszerre átélhetik a közösség örömét. A rendezvény ezáltal vidám hangulatú, gyakorlati betekintést nyújt a segítséggel élők helyzetébe, rávilágítva az egyszerű tényre: mindenkinek szüksége van segítségre valamiben.

Programjaink:

- főzőverseny

- kézműves foglalkozás

- ügyességi játékok

- ugrálóvár

- egészségügyi szűrővizsgálatok

- arcfestés

- gyermek focikupa

- motoros felvonulás

- katonai bemutató

- étel-ital, kirakodóvásár

Programunk kiemelt eleme a Gasztrofesztivál, ahol keressük Felsőpakony jellegzetes ételét.


A KERT Alapítvány Felsőpakony Önkormányzatának támogatásával szabadtűzi főzőversenyt hirdet.

A verseny célja:
Keressük azt a jellegzetes, szabadtűzön készített ételt, ami kellőképpen képviselheti a községet és új formába önti a régi tanyasi recepteket.

Helyszín:
Felsőpakony Sportpálya

Nevezés:
3-10 fős csapatok (csoportok, baráti társaságok, iskolai, óvodai csapatok) jelentkezését várjuk. Használható bármely szabadtűzi technológia: bogrács, lábas cserép, diszkosz, tárcsa stb.
Mivel támogat minket egy mobil kemencéket gyártó cég is, rendelkezésünkre bocsátotta a termékeit, vagyis aki fatüzelésű kemencében készítené az ételt, mindenképpen jelezze a nevezésnél.
Minden csapat részére csirkecombot- és mellet, tésztát (pl.: tarhonya) továbbá saláta alapanyagokat (hagyma, paradicsom, saláta, uborka) biztosítunk. Ezeket mindenképpen fel kell használni, de bármely további kiegészítő használata megengedett.
Az eredeti receptek modernizálhatóak, de ez nem feltétel. A helyszínen értékesítésre kerülő kóstoló jegyekkel a vendégek megkóstolhatják az ételeket.

A feltételek:
Minden csapat hozza magával az összes használandó eszközt (főző- sütőedény, fakanál, kés, vágódeszka, fűszerek és bármi más, ami a folyamatban szükséges).
Gyerekcsapat nevezése esetén kötelezően egy felnőtt felügyelete szükséges.

A csapatok önállóan dolgoznak, de sztárséfünk, Buday Péter bárminemű segítségére számíthatnak!

Minden sátorban készíteni kell egy terített asztalt, ahol megkóstolja a zsűri az ételeket.
Olyan mennyiségben kérjük elkészíteni az ételt, hogy legalább 15 adagnyi támogatói jeggyel átvehető lehessen.

Nevezési határidő : 2017.04.20.
Kérjük megadni:
Nevező csapat nevét
Nevező csapat létszámát
Készíteni kívánt étel/ételek nevét
Nevezéseket a mikolay.henriett@gmail.com címre kérjük eljuttatni.
Valamennyi csapat részére a nevezés lezárta után részletes információt küldünk.

Külön értékeljük a hagyományokat felidéző dekorációkat. Régi eszközök, esetleg ruhák, hagyományos tálaló eszközök megengedettek.
Ebben segítségükre lesz Durkó Éva akit a 06-20-333-39-86-os telefonszámon elérhetnek.

Zsűri:
Neves szakemberekből álló szakmai zsűri végzi az értékelést, Némedi József chef vezetésével:

A zsűri tagjai:
Ferenczi István, Venesz díjas mesterszakács, a Grill szövetség elnöke, a Danobius Hotel Aréna konyhafőnöke

Urbán Tibor, olimpiai, és világbajnok mester szakács, a Sodexo M.O. Kft. szakmai vezetője

Végh Tamás, mesterszakács, több rangos szakmai verseny győztese, a Hungast Kft. szakmai igazgatója

A zsűri folyamatosan ellenőrzi, és értékeli a főzés folyamatát, a dekorációt, és a készre tálalt ételt.

Időrend:
Érkezés és regisztráció: 08:00-08:30
Eligazítás, zsűrizés szabályainak ismertetése: 8:30-8:45
Főzés megkezdése: 09:00
Kóstoltatás megkezdése: 12:00
Értékelés, díjátadó: 14:00 körül

Valamennyi csapatnak biztosítjuk:
Tűzifa
Nevezésben felsorolt alapanyagok
Vízvételi lehetőség
Kóstoltatáshoz műanyag edények
Szemeteszsák

A főzőprogramok mellett gyermek focikupával, kézműves foglalkozásokkal, egészségügyi szűrőprogramokkal, ugrálóvárral, vásári forgataggal várunk mindenkit.

A színpadon egész napos színes programokkal készülünk, fellép többek között:

09.00 -- a KERT Alapítvány és a Felsőpakony Nagyközség Önkormányzatának megnyitó gondolatai

10.00 -- a Kelemen Kabátban zenekar koncertje

11.15 -- Életmentés bemutató a Vöröskereszt munkatársai által

11.30 -- Nick Árpád Guiness rekorder erőművész bemutatója

12.00 -- a MH Katonazenekar koncertje

13.00 -- beszélgetés Kanyó Zsolt kerekesszékes paralimpikonnal

14.00 -- a Felsőpakonyi Általános Iskola 2.b osztályának műsora

14.15 -- a gyermek focikupa és a főzőverseny eredményhirdetései

15.00 -- a Felsőpakonyi Általános Iskola 3.a osztályának műsora

15.15 – a Jamland Tánciskola táncbemutatója

16.00 -- az Apacuka zenekar koncertje

17.15 -- a 100Tagú Cigányzenekar ifjúsági kamarazenekara koncertje, Masa Tamás és Masa Anita színész-énekesek közreműködésével

19.00 -- a New Level Empire zenekar koncertje

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.


A nap házigazdája: Banner Géza, az MR1 Kossuth Rádió műsorvezetője

További nformáció: Mikolay Henriett: +36-20-558-2707

KERT Alapítvány
www.kertalapitvany.hu
https://www.facebook.com/kertalapitvany
info@kertalapitvany.hu
OTP 11710026-20001766

„Kulisszatitkok” a Nemzeti Színházban

2017. március 25.

IMG 0313
IMG 0313

Ahogy megérkezett végre a napsütéses tavaszi jó idő, mi sem ültünk tovább a négy fal között, hanem nekivágtunk Budapest utcáinak.

A reggeli találkozó, majd egy kis tömegközlekedés után nagy kíváncsisággal érkeztünk meg a Nemzeti Színház elé, amit ezúttal nem a színdarabok élményéért vettünk célba (bár kétségtelenül az is nagy sikert okozott volna a jelenlevők körében), hanem egy sokkal egyedibb programban volt részünk. Megismerkedtünk az épülettel, nézőtérrel, bepillantást kaphattunk abba, hogy milyen kemény munka folyik a kulisszák mögött, és hogy mennyi ember összetartó munkája kell egy-egy sikeres esti színházélményhez. Vezetőink, miközben a színház folyosóin, termeiben sétáltunk, számos érdekes történetet meséltek az épületről, az itt megfordult hírességekről, és azokról, akikről a termek a nevüket kapták, hallhattunk a színház technikai hátteréről, a díszletekről. Sőt néhány perc erejéig mi magunk is a színészek helyébe képzelhettük magunkat: madárcsiripelést és zuhogó esőt, villámlást hallgattunk, a vállalkozó kedvűek pedig mikrofont is ragadhattak.

A program végén aztán stílusosan a Színház kertjében piknikeztünk, a korábbi nemzeti színházak megőrzött romjai és híres magyar színészek szobrai között.

A nap során számos élményünk volt, aminek többsége felsorolhatatlan, de annál nagyobb örömmel emlékezünk rájuk. :)

Nagy köszönettel tartozunk a Nemzeti Színháznak a lehetőségért, és vezetőinknek, Gál Andreának és Kocséry Gusztávnak a sok-sok érdekességért.

Zenés szombat

2017. február 18.

IMG 0684
IMG 0684

Tavaszias, napsütéses időjárással köszöntött ránk az év első tematikus napja.

Már kora reggel egy nagy csapat önkéntesünk szorgoskodott: készítették elő a termet, a foglalkozások eszközeit, alapanyagait, hogy mikor a gyerekek és fiatalok megérkeznek, máris kezdetét vehesse az első programpont.

Először színes gyapjúból nemezlabdákat készített mindenki, ami nem csak a támogatottjaink, hanem a segítők számára is élvezetes elfoglaltságot jelentett. Ráadásul a labdákba egy-egy csörgő (vagyis különböző anyagokkal megtöltött "Kindertojás belső") is került, így egyrészt még izgalmasabbá vált a készítés folyamata, másrészt az elkészült alkotások kiváló eszközzé váltak a nap többi programpontjához. A labdák elkészülte után - kihasználva, hogy a hideg téli napok után végre egy kis napfényhez is juthat a szervezetünk - egy rövid levegőzés következett. Mire a csapat visszatért, a terem már készen állt egy finom, közös ebéd elköltésére. Az ebéd után aztán két fiatal és lelkes önkéntesünk közreműködésével zenés percek következtek. A gitár és a szintetizátor hangjának harmóniája mindenki számára élvezetes volt – olyannyira, hogy néhány közösen énekelt dal után körtáncra perdült majd’ minden jelenlevő. Itt aztán ismét szerepet kaptak a csörgőlabdák, amik az éneklés mellett kiváló ritmushangszerek lettek, s végül, akinek csak kedve támadt, a hangszereket is kipróbálhatta.

Pihenésképp aztán újabb sétára került sor, míg a később érkezett fiatalok is elkészítették a nemezlabdájukat, így nem is maradt ki senki az alkotás öröméből sem.

A nap végén ismét a csörgőlabdák kerültek elő, ügyességi játék, célbadobás következett - természetesen a nap tematikájához illeszkedve – zenei aláfestéssel, hangszerek hangjának felismerésével egybekötve.

Egy rendkívül jó hangulatú napot töltöttünk együtt, jó kezdetet jelentett ez az év tematikus napjainak sorában.

Ezúton köszönjük minden támogatónknak és önkéntesünknek az odaadó munkáját, mely nélkül ez a nap sem valósulhatott volna meg.

Karácsonyi adománygyűjtő sütivásár

2016 november 19 - december 31

IMG 0317
IMG 0317

"Neked egy apró összeg, Neki életreszóló élmény"

Ezzel a szlogennel indítottuk útjára november 19-én a karácsonyi jótékonysági sütis adománygyűjtő kampányunkat.

A december 31-ig tartó kampány hat hete alatt igyekeztünk a lehető legszélesebb körben bemutatni tevékenységünket, felhívni a figyelmet a fogyatékossággal élőket nevelő családok helyzetére. De természetesen nem titkolt célunk volt, hogy új támogatókat is találjunk, adományozásra buzdítsuk régi és új ismerőseinket.

Az üzenetünk egyszerű volt: a legkisebb összegű támogatás is hatalmas segítség, ha az jókor és jó helyen jelenik meg.

Mi is tudtuk, hogy karácsony tájékán számos civil szervezet jelenik meg a nyilvánosság előtt különböző adománygyűjtő kampányokkal. Így feltett szándékunk volt valami különlegeset csinálni. Az ötlet itt is egyszerű volt: ne csak kérjünk, adjunk is. Így mindenkit, aki ellátogatott a standunkhoz, és bármekkora összeget adományozott a munkánkra, egy csomag finom házi készítésű süteménnyel leptünk meg.

A sütikínálat napról napra változott, és csak a sütést vállalók kreativitása szabott neki határt. A legváltozatosabb, házi készítésű kekszek, linzerek, teasütemények, sós és édes aprósütemények, mézeskalácsok, pogácsák, de néhanapján bejgli, gyümölcskenyér, piskótatekercs, habcsók, fahéjas dió és kandírozott narancs is a választható finomságok közé került.

S mikor a kampány hangulata a tetőfokára hágott (ez persze mi más, ha nem szilveszter éjszakája

Karácsonyi ünnepség

2016. december 17.

IMG 0451
IMG 0451

Bár az egymásra figyelés, a szeretetben töltött percek nem csak decemberben fontosak, a karácsony közeledtével mégis mindenkiben felerősödik a vágy, hogy örömteli perceket töltsön együtt azokkal, akik szívéhez közel állnak.

Ezért hát december 17-én szombaton a KERT Alapítvány egy kicsiny csapata is összegyülekezett, hogy néhány szeretetteljes pillanat során újabb közös emlékeket gyűjtsenek ezen a hideg téli délutánon.

A hangulatot egy egyetemista fiatalokból összeállt zenekar alapozta meg, ismert és kevésbé ismert dallamok csendültek fel az előadók hangszereiből és torkából. Ám nem csak zenéjükkel, hanem egy-egy finom gyümölcsös csomaggal is kedveskedtek a résztvevőknek.

És mikor a hangulat már a tetőfokára hágott, egy újabb taggal bővült a jókedvű közösség: megérkezett a Mikulás! Aki, bár havat nem hozott magával, szánkóján mégis mindenki számára volt egy-egy névre szóló gazdag ajándékcsomag.

S mivel hazánkban ünnep nehezen elképzelhető közös evés és ivás nélkül, az összegyűlt ünneplők is néhány finom falat házi kuglóf és forró gyümölcstea mellett kívántak egymásnak áldott, békés karácsonyt.

Különleges Emberek Napja beszámoló

2016-11-19

IMG 0231
IMG 0231

Kerekesszékben ülve síelnek, teniszeznek, látássérülten több diplomát szereznek, értelmi sérültként művészeket is túlszárnyaló módon énekelnek, vagy éppen "csupán" a fizikai korlátaikkal dacolva a mindennapi feladatokkal küzdenek. Különleges emberek ők. És most végre róluk szólt a nap. Nem nekik, mert ők tudják, hogy minderre képesek, hanem nekünk, hogy mi is lássuk ezt, lássuk a rejtett kincseket, lássuk a mindennapok csendes csodáit és hőseit.

A KERT Alapítvány és Az Élet Menete Alapítvány nem kisebb dologra vállalkozott, minthogy a Tolerancia nemzetközi napja alkalmából megmutassa, hogy a fogyatékossággal élők világa mennyire színes és összetett, hogy mekkora teljesítmények és értékek, milyen képességek és eredmények rejlenek benne.

Így hát november 17-én a Bálint Ház nagytermében egy igazán különleges program fogadta azokat, akik a csütörtök estéjüket otthonról kimozdulva, új élményekre nyitottan akarták tölteni.

A program kezdetén a széküket éppen csak elfoglaló közönséget a ma méltán nagy népszerűségnek örvendő Novák Péter énekes, dalszerző, szövegíró fogadta, akinek életvidám és lelkes személyisége, intelligens meglátásai és humora az egész este hangulatát megalapozta és végigkísérte. Nem csak figyelmes házigazdaként kezelte a fellépő vendégeket, hanem a produkciók után érdeklődő kérdésekkel is meginterjúvolta őket – a közönség nagy örömére.

Péter köszöntő szavai végén, és a KERT Alapítvány bemutatkozó kisfilmjének levetítése után a mikrofon mögött Pajor Ábrahám, a KERT Alapítvány kuratóriumának egyik jeles képviselője, PR és marketing munkatársa kapott helyett. Persze ekkor mindenki a szokványos néhány perces beszédre számított, jól ismerve egy Alapítvány bemutatkozásának alapvető elemeit - Ábrahám azonban mindenkit meglepett. A statisztikák és tényszerű adatok közlése helyett egy irodalmi színvonalú személyes beszámolót kaptunk, hozzáállásról, motivációról, ami többeket mélyen megérintett, egyesek szemébe könnyeket is csalt.

Ezután nem is maradt más, minthogy a Különleges Emberek Napja első fellépői kapják meg a központi szerepet. Elsőként egy Magyarországon egyedülálló színtársulat, a Baltazár Színház három tehetséges értelmi sérült fiatal színésze, és velük együtt elismert művészek, Müller Péter Sziámi, Kecskés Karina és Darvas Ferenc tehetségében gyönyörködhettünk néhány dal erejéig.

Ezután a Csupaszívek Táncegyüttes vette birtokba a színpadot. Vagy, ahogy ők a produkciójukat hirdették: a Csupaszívek örömtánca következett. És igazuk volt, valóban ezt is láthattuk. Megható látvány volt figyelni a 15 fős, elsősorban Down szindrómásokból és más értelmi sérültekből álló színes kis csoport műsorát. Bár a lépések nem mindig ritmusra és egyszerre, a koreográfiának megfelelően jöttek, a karok sem mindig egyidőben emelkedtek a magasba vagy éppen kapaszkodtak össze, de egyvalami egységes volt: szemükben az öröm csillogása, arcukon annak boldog tudata, hogy most megmutathatják, mi az, amiért már évek óta, minden hétfőn összegyűlnek a Bálint Házban. A tánc, a mozgás öröme, a közösség összetartó ereje. És ennek élménye szemmel láthatóan az őket kezdetben meghatottan figyelő, majd mosolygással, tapssal bíztató közönségre is hamar átragadt.

Bár a tánccal a hangulat már kezdett a tetőfokára hágni, még korántsem érte azt el. A 2016-os Riói Paralimpiai Játékok két hőse, Dani Gyöngyi kerekesszékes vívó és Lőrincz Krisztina (szintén kerekesszékes) evezős váltak Novák Péter mikrofonjának célpontjává, hogy bizonyítsák, a sport is egy olyan területe az életnek, ahol a helytállásban nem akadály, ha az ember mozgása korlátozott. A nagyon kedves, nyitott természetű, ámde szerény hölgyek meséltek sportteljesítményükről, a sporthoz és az élethez való hozzáállásukról, barátságukról. Közben pedig, mindannyiunk örömére, szemügyre vehettük - a már több paralimpiát is megjárt - Dani Gyöngyi olimpiai kabalafiguráit, és persze az idén megnyert ezüst és bronzérmét.

A programban ezután egy rövid, nélkülözhetetlen szünet következett, amit minden kedves résztvevő a maga meglátása szerint hasznosított. Volt, aki az előadókkal beszélgetett, volt, aki új ismeretségeket kötött, de sokan inkább játékos formát választottak. Kisebb csoportok rohanták meg a terem szélein felállított standokat, ahol a vállalkozó kedvűek néhány perc erejéig maguk is kipróbálhatták, milyen a fogyatékossággal élők élete. Egy kézzel mandarint pucolni, szájjal tájképet festeni, fehérbottal közlekedni, jelnyelvvel kommunikálni csak néhány feladat azok közül, amivel az animátorok készültek. Sőt, egy érdekes szerkezet, a Tolerancia Méter segítségével a bátrabbak azt is lemérhették, hogy ők vajon hol is állnak a tolerancia terén.

A szünet után a székeikhez visszatérő, kitartó közönséget egy történelmi, de sajnos ma is aktuális, a jelenre is kiható téma fogadta. Pécsi Tibor történész előadásában részletesen hallhattunk a testi, fizikai, és mentális különbségeken alapuló gyűlölet kialakulásáról, az ilyen jellegű elméletek mibenlétéről és következményeiről, személyes életsorsokról - elrettentő példaként a mai világ számára.

Bár Pécsi Tibor komolyabb hangvételű, mégis finom poénokkal tűzdelt előadása a hivatalos program záró akkordja volt, sokan mégis sokáig maradtak még. Egy kicsit beszélgetni, tapasztalatot cserélni, a hallottakról beszélgetni, játszani, vagy csak egyszerűen egy elfogadó közösségben egy kicsit megpihenni.

Ez az este is bizonyította, hogy nincs lehetetlen, az esélyek - ha hagyjuk, akarjuk és segítjük - egyenlőek. Kitartással, bátorsággal, összefogással bármeddig el lehet jutni, a kirekesztés és a gyűlölet pedig nem vezet jóra, bárkire is irányul. A boldogulás, egy sikeres, örömteli és harmonikus élet megélése nem függ a fizikai vagy mentális állapotunktól, nem függ attól, hogy kerekesszékkel vagy fehérbottal közlekedünk, csupáncsak emberi mivoltunktól és egy szerető, összetartó, támogató közösségtől.

Különleges Emberek Napja

2016-11-17

KERTmegivoFINAL2-kicsi
KERTmegivoFINAL2-kicsi

A KERT - Különleges Ellátásban Részesülők Támogatásáért Alapítvány és Az Élet Menete Alapítvány szeretettel meghívja Önt a Különleges Emberek Napja c. rendezvényére.

Időpont: 2016. november 17. csütörtök, 17.00-20.00

Helyszín: Bálint Ház (1065 Budapest, Révay utca 16.)


A nap célja, hogy:
- betekintést nyújtson a segítséggel élők rendkívül színes, mégis gyakran távolságtartással kezelt életébe
- bemutassa elképesztő teljesítményeiket, melyekkel számos esetben az - úgymond - többségi társadalmat is túlszárnyalják
- felhívja a figyelmet a fogyatékossággal élők diszkriminációjának drámai, sötét és sajnos nem kis léptékű - történelmi múltjára

A rendezvény tervezett programja:
- a Baltazár Színház előadása
- beszélgetés Dani Gyöngyi kerekesszékes vívó és Lőrincz Krisztina evezős paralimpikonokkal
- Csupaszív Táncegyüttes – integrált tánccsoport bemutatója
- Pécsi Tibor történész előadása a holokauszt, fogyatékossággal élőket is érintő tragédiájáról
- játékok, érdekességek a fogyatékosságról


Az előadások után lehetőség nyílik az előadókkal személyesen is beszélgetni és kérdéseket feltenni.

A belépés díjtalan.

Lovagi Nap

2016. október 1.

bástya
bástya

Október első reggelén látványos előkészületek fogadták az érkezőket: lelkes fiatalok építették meg az előzőleg kartonból előkészített várat és labirintust, melyeket a nap során minden bátor lovag és hercegnő, sőt a segítőik is birtokba vehettek.

A várban és a labirintusban való játékon kívül számos lehetőség volt az idő eltöltésére: a lányok hercegnői kalapot, a fiúk koronákat díszítettek a kézműves asztalnál, emellett vívásra is sor került, melyhez – annak rendje s módja szerint – pajzsot és sisakot is felvettek a bátor harcosok.

Ebéd után pedig sor került a vár ostromára és védésére – a fiatalok többsége a dárdákkal ostromolta a várat, a segítők egy része pedig bentről dobálta vissza a fegyvereket.

A nap végéhez közeledve pedig a trónon ülő királynő – aki szintén egy önkéntes segítő volt – lovaggá ütötte és hercegnővé avatta az összes résztvevőt, akik erről egy emléklapot is kaptak, hogy így őrizzék meg ezt a szép napot.

Magyarkút: Kicsinyek második tábora

2016. augusztus 26-28.

IMG 20160826 144732
IMG 20160826 144732

Péntek

Reggel sorra érkeztek meg a gyerekek, míg végül fél 11-kor elindultunk. Ez egy kis csapat volt, két autóba is befértünk odafele, a csomagokkal együtt. Az út nem volt hosszú, egy óráig tartott, de jó társaságban hamar elrepült az idő. Megérkeztünk a faluba és már ott várt minket két önkéntesünk, Zoli és Anikó, Zsuzsa nénivel a szállásadóval együtt. Kipakoltunk a kocsiból, berendezkedtünk a hűvös vadászházban, ami nagyon szép helyen, az erdő szélén húzódott meg, így nagyon sok fa árnyékát élvezhettük az augusztusi melegben.

Egy picit szusszanhatott mindenki, a gyerekek egyből elővették a játékokat és utána következett az ebéd. Nagyon finomakat ettünk, bár volt, akit meg kellett fűzni, hogy elfogyassza a finom falatokat, illetve hogy a helyén maradjon, de élveztük az asztalközösséget. Visszatérve a vadászházhoz, a felfújt medencébe vizet hordtunk, hogy a séta után belecsobbanhassunk a meleg vízbe. Elsétáltunk az Irma-forráshoz és megnéztük a magyarkúti vasútállomást is, még a piros vonatnak is integethettünk. Amikor a sétáról megérkeztünk, mindenki fürdőruhát vett fel és beleugrálunk a medence meleg vizébe. A nagy pancsolás után vacsoráztunk egyet és este még megnéztünk a teremtésről egy kisfilmet is. Mindenki hamar álomba merült, hiszen jól kifáradtunk a nap folyamán.

Szombat

Reggel mindenki frissen ébredt – a gyerekek inkább, az önkéntesek kevésbé - és átmentünk reggelizni az étkezőbe. Délelőtt tettünk egy kis sétát fel a dombtetőre, aztán a kertben játszottunk labdákkal, trambulinon, kis pénztárgéppel, könyveket nézegettünk és fogócskáztunk is. Délelőtt csatlakozott hozzánk még egy kedves gyerkőcünk, Ferike is, aki nagy izgalommal vetette bele magát a játékba a többiekkel együtt. Az idő hamar elrepült és a finom ebéd után senki sem akart szunyókálni, folytatódott a játék. Most is hordtunk még több vizet a medencébe és ezen a napon még nagyobb zsivajjal folyt a locsolkodás és a fröcskölés. Vacsora után lefürödtünk, fogat mostunk és néztünk pár részt a „Legkisebbek Bibliája” című meséből.

Vasárnap

Az utolsó napon nagy kaland várt ránk: elmentünk Katalinpusztára hangya-vasutazni. Összepakoltunk, és egy félórás kocsiút után megérkeztünk a Katalinpusztai Kirándulóközpontba. Mikor odaértünk még nem állt bent az állomáson a kisvonat, úgyhogy kipróbáltuk a nagy zöld csúszdát, ami a hangyavárból jön ki. Aztán felültünk a vonatra, ami elvitt minket alagúton keresztül, kanyarokon át a játszótérig. Ott lehetett homokozni, mászni, hintázni és lepihenhettünk inni egy korty szörpöt. A délelőtt másik felében bementünk az erdőbe kirándulni, sétáltunk patak mellett, láthattunk mókusokat, sőt a legügyesebbek még a „bátorságpróbát” is megmászhatták. Utána jött egy meredek emelkedő az erdőben, majd a lejtő és végül visszatértünk a játszótéri padokhoz. Indulni kellett, mert ebédre vissza kellett érnünk, de mindannyian nagy örömmel gondolunk vissza erre a csodálatos kalandra Katalinpusztán. Ebéd után összepakoltunk, ami egy időbe telt, de végül sikerült elindulnunk. Hazafele útközben megálltunk Vácon, a Dunakanyarnál fagyizni egyet. Visszaérkezve Budapestre, a szülők tárt karokkal vártak, és minden testvér nagyon örült a visszatérő cimboráknak.

Királyréti táborok

2016. augusztus 6-10. és augusztus 10-14.

IMG 20160809 185023
IMG 20160809 185023

Augusztus 6-án már kora reggel gyülekezett a gyerkőcök és az önkéntesek kicsiny csapata, hogy útnak induljunk az idei ötödik nyári táborba, Királyrétre. S ahogy a csomagok száma egyre növekedett az erre kijelölt sarokban, úgy növekedett egyre jobban az izgalom is a résztvevőkben is. Tíz órakor aztán útnak eredt a csapat, hogy birtokba vegye a Duna-Ipoly Nemzeti Park, Királyréti Erdei Iskola Hiúz Házát.

Sokan a csapatunkból már nem először jártak Királyréten; a kapukon belépve számos emlék elevenedett meg a tavalyi táborból. Andris például hangos „Margit néni???” kiáltásokkal kereste a szálláshely egyik munkatársát, Tomi pedig azonnal Piroska néni karjaiba vetette magát. Bízunk benne, hogy idén is számos olyan élményt vittek haza a gyerkőcök és fiatalok, amit hosszú időn át emlegetni fognak majd.

A megérkezést követően először mindenki birtokba vette a számára kijelölt szobát; ki-ki a földszinti, mozgássérültek számára is akadálymentesített szobában, ki pedig az emeleti szobák egyikében, az emeletes ágyak aljában vagy tetejében találta meg helyét a néhány órás éjszakai pihenésekhez.

A berendezkedést követően a tábor az első közös ebéddel vette kezdetét. Az étkezésre egyetlen résztvevőnek sem volt panasza. Minden nap rendkívül ízletes és hatalmas mennyiségű ételt szállított nekünk az ételfutár, amit jól kiegészített önkénteseink, Ica néni, Ottília néni és segítőik kezéből és kreativitásából származó sok-sok finomság, mint a bundás alma, a gyümölcsös tejberizs, a sajtos túrókrém vagy éppen a kolbászos-tojásos lecsó. Ráadásként egyik reggel aztán megjelent két barátunk, újdonsült önkénteseink, Éva és Ádám, akik egy nagy láda frissen sült sajtos-tejfölös lángossal leptek meg minket. A konyhai feladatokból azonban mindenki kivette a részét: ki-ki a terítésben, a szalvétahajtogatásban, az italok töltésében serénykedett – mindegyik gyerkőc a saját képességeinek megfelelően, nem titkoltan azzal a céllal, hogy a fiatalok önállósága, önellátási képessége növekedjen, valamint hogy egy kicsit jobban ráérezzenek az egymás segítésének ízére.

Programokból minden napra jutott bőven, unalmas perce egyáltalán nem volt senkinek. A hosszú kirándulásokhoz, az izgalmas játékokhoz az időjárás is kedvezett, hiszen egyetlen napot leszámítva szép napsütéses idő várta a táborozókat. A délelőtti különleges bibliafoglalkozások után különböző programok várták a táborozókat, határt ebben csak az önkéntesek kreativitása szabott. Így aztán nem csak hosszú séták, ügyességi játékok, társasjátékok várták az arra nyitott résztvevőket, hanem például Izi és Hajni önkénteseink „katonai kiképzője” is, aminek részét képezte a vízilufibomba célba dobás is (ezúton is elnézést kérünk attól az anyukától, akinek saját elmondása alapján a gyerkőce azóta zacskókat tölt meg vízzel, és azzal dobálózik a lakásban J). Szinte minden nap kihagyhatatlan program volt a játszótér, ahol hinta, libikóka, csúszdák, mászókák, favonat és ügyességi játékok is várták a gyerekeket. Kipróbáltuk a hajtánypályát, ami kellőképpen megdolgoztatta és kifárasztotta a hajtásban résztvevő fiatalokat és önkénteseket. Egyik nap aztán nagy kalandra vállalkoztunk: a tízórait követően felkerekedtünk, erdei kisvasúttal Kismarosra utaztunk, onnan személyautókkal Nagymarosra, s hogy a vízi közlekedés se maradjon ki, komppal átmentünk Visegrádra. Ott egy Duna-parti piknikebédből erőt merítve elsétáltunk a Mátyás Király Múzeumig, ahol a volt királyi palota korhű berendezésű termeit tekinthettük meg. Majd pedig, mintegy a program játékos zárásaképp meglátogattuk a Történelmi Játszóparkot is. Az izgalmas szabadtéri programok levezetését esténként jól szolgálta a filmklub, ahol számos népszerű és kevésbé ismert film is a vetítővászonra került, a mozi hangulatát teljessé tevő több tálnyi pattogatott kukorica kíséretében.

Végül elérkezett a szerdai nap, a tábor elő turnusának záró percei. Miközben az első csapat szomorúan csomagolt Királyréten, a második csapat izgatottan gyülekezett Budapesten, hogy aztán a Hiúz Ház éttermében egy közös ebéd erejéig még összetalálkozzanak. Az ebéd tetőpontja volt, hogy nagy énekszó közepette a csapat finom tortákkal köszöntötte Pétert, Ricsit és Csabit, vagyis azon ifjakat, akik egy közeli időpontban ünnepelték/ünneplik születésnapjukat.

A második csapatot is hasonló izgalmak várták: ők sem maradhattak ki a hajtánypálya izzasztó perceiből, a kisvasúttal utazás kalandjaiból, a nagy délelőtti sétákból, kirándulásokból vagy éppen a játszótér mókáiból, amit rendszerint hangos nevetés kísért.

S mint minden programunk, táborunk végén, ismét csak hálás köszönettel tartozunk mindazoknak, akik nélkül ezek a nagyszerű napok nem valósulhattak volna meg. A nevüket adó vagy elhallgató támogatóinknak, akik anyagi segítsége jelentősen növelte a táborunk színvonalát. Szállásadóinknak, a Királyrét Erdei Iskola dolgozóinak, akik minden kérésünket rugalmasan, szeretetteljes odafigyeléssel kezelték.

De leginkább megint az önkénteseinknek köszönjük, hogy most sem kímélték idejüket, erejüket, anyagi forrásaikat, és ismét nagy örömmel és szeretettel vetették bele magukat az izgalmas, ám cseppet sem pihentető feladatokba, segítették a gyerkőcöket minden tevékenységükben. Volt, aki kilenc napon át töretlenül tevékenykedett, volt, aki egy-két napig, de mindenki teljes figyelmét és szeretetét szentelte oda a rábízott gyerkőcökre, feladatokra. S mint mindig, mi önkéntesek is sokat kaptunk az együtt töltött napokból: tanultunk a kitartásról, elkötelezettségről, bizalomról, önmagunk határainak átlépéséről, a feltétlen odafigyelésről. Örömünkre szolgált, hogy részesei lehettünk ennek.

Egy különleges augusztus 20.

2016-08-20

DSCN9434
DSCN9434

A nyári szünet végéhez közeledve egyre inkább keressük azokat a programokat, élményeket, melyekből majd a szürke őszi napok során táplálkozni tudunk.

Augusztus 20-án ebben a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága adott segítséget: az ő felajánlásukban egy rendkívül különleges programban lehetett részünk.

A késő délelőtti találkozást, egy forró nyári melegben rendezett frissítő focimeccset és egy közösen elköltött jóízű ebédet követően, mint igazi kirándulókhoz illik, magunkhoz vettük a hátizsákjainkat, és egy nagy turistabusszal nekiindultunk Budapest utcáinak. A 30 fős csapatunk túrája elsőként a Szemlő-hegyi Barlanghoz vezetett, mely kerekesszékesek számára is akadálymentesen látogatható formában van kiépítve. A barlang bejáratához rámpa és lépcsőnjáró lift, a barlangon belül betonozott utak, illetve akadálymentes mosdó is segíti a járásukban akadályozott személyeket. A közel egyórás barlangjárás során vezetőnk megismertetett velünk számos szépséget: különböző alakzatú cseppköveket, vájatokat, aknákat. Végül pedig azt is megnézhettük, hogy mesterséges fények nélkül milyen erős sötétség uralkodik a barlangban. A barlangjáró túra végeztével lehetőségünk nyílt a barlangászati kiállítás megtekintésére is.

Ezután pihenésképp (mely végül csendes ücsörgés helyett izgalmas és hangos rohangálásba torkollt J) a barlang felett található tisztásra és játszótérre mentünk, ahol nem csak az uzsonnánk kellemes elköltésére adódott lehetőségünk, hanem a csúszda, mászóka, és egyéb szabadtéri játékok használatára is.

De a napi kalandok még itt sem értek véget, a java még várt ránk!

Továbbutaztunk a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága Sas-hegyi Látogatóközpontjába, ahol az ottani munkatársak rendkívül kedvesen és segítőkészen fogadtak minket. Örömünkre szolgált, hogy ez a helyszín is teljesen akadálymentes J Megérkezésünkkor egy kisállat-bemutatóval fogadtak minket, ahol madarakkal, kígyókkal, tojásokkal ismerkedhettünk meg közelebbről, egy közvetlen, vidám hangulatú előadás formájában. További érdekességként kiállító terem és kisfilm is várta az érdeklődőket.

A nap fénypontja, egyben záró eseménye a szabadban eltöltött kellemes vacsora után követezett. Felmentünk egy közeli domb tetejére, amely kilátóként is működik, és onnan csodálhattuk meg az éjszakai kivilágításban tündöklő Budapestet, majd pedig az augusztus 20-i ünnepi tűzijátékot.

Hálás köszönettel tartozunk vendéglátóinknak, a Sas-hegyi Látogatóközpont és a Szemlő-hegyi barlang munkatársainak ezért a különleges napért, kedvességükért, figyelmességükért!

A harmadik és a negyedik nyári tábor Magyarkút

Július 16-24

DSCN2788
DSCN2788

Július 16-24 között rendeztük meg az idei nyár harmadik és negyedik táborát Magyarkúton, két turnusban.

Az első turnus résztvevőinek július 16-20 között izgalmas programokban, tartalmas időtöltésben volt részük – az eleinte zord, esős időjárás sem vette el a táborozó kedvet. Szombaton és vasárnap a bibliai foglalkozásokon kívül (melyben a teremtés napjait vettük sorra) különféle szabadidős tevékenységekre volt lehetőség: pingpong, kártyajáték, origami, és még sok más. Különlegessége volt ennek, hogy az origami asztalnál egy látássérült résztvevő tanította a (többségükben nem látássérült) társait és a segítőket is. Vasárnap délután kihasználtuk, hogy elállt az eső, és elsétáltunk a közeli vasútállomásra, ahol megvártuk a vonat érkezését is.

Hétfőtől már igazi nyári időjárás kedvezett nekünk, így elmentünk kicsit messzebb is kirándulni, meglátogattuk a Katalinpusztai Kirándulóközpontot. Itt jól is érezte magát mindenki, hiszen a hangyavasutat és az óriási zöld csúszdát még a mozgáskorlátozott fiatalok is kipróbálhatták – mindenki nagy örömére. Emellett a tanösvényt is bejárhatták az érdeklődők.

A délután sem telt el program nélkül: a közeli kilátóba mentünk fel – a kerekesszékben ülő fiatalokat a segítők hősies erőfeszítésekkel tolták fel a legmeredekebb szakaszon is. Mindez nem volt hiába: a magaslatról a Dunakanyar egy része tárult elénk, ami festői látványt jelentett.

Kedden Balassagyarmatra utaztunk el, ahol egy fagyizás után a közeli vadasparkot terveztük meglátogatni. Megnéztük az állatokat, és az állatsimogatót, amit a látássérült táborozóink is nagyon élveztek. Ezúton is köszönjük az együttműködését az ottani dolgozóknak és vezetőnek! A vadaspark meglátogatása után egy tó partján költhettük el a hidegebédünket, majd a tó körüljárása közben lehetőség nyílt az egymással való beszélgetésre – a velünk táborozó vakvezető kutyus pedig úszással frissíthette fel magát. A tartalmas program azonban itt nem ért véget, a vacsora és fürdés után filmnézésre volt lehetőség, ami a segítőknek is kikapcsolódást jelentett. Tudva, hogy ez az első turnus utolsó estéje, az elalvás előtt még sokáig beszélgettek néhány szoba lakói, majd mindenki elcsendesedett.

Szerdán a reggeli és az összecsomagolás után került sor a tábor utolsó foglalkozására, melynek végén a táborvezető kiosztotta az részvételt bizonyító okleveleket – amikből azok a segítők is kaptak, akik először táboroztak velünk, munkájukat ezúton is köszönjük!

Szerda délután érkezett meg a busz, amivel a második turnus résztvevői eljöttek otthonról, az első turnus pedig hazament – a közös ebéd után gyorsan és zökkenőmentesen zajlott le a váltás.

A második turnus résztvevői sem unatkoztak a kipakolás után: már az érkezésük napján ellátogattunk velük is a kilátóba, hogy ők is megcsodálhassák a Dunakanyar szépségét a naplementében.

Csütörtökön helyben volt izgalmas program: az egyik önkéntesünk - aki egyébként szakmája szerint pék - Budapestről leutazott, hogy kenyeret süthessen nekünk, a fiatalok és segítők részvételével. A különböző kelési fázisok alatt pedig itt sem maradhatott el a bibliai foglalkozás, melynek során különféle kézműves technikákat is alkalmaztunk. Emellett elsétáltunk a közeli forráshoz is. A kenyerek elkészülte után került sor a rendhagyó vacsorára, melynek során a közösen sütött kenyér mellé mindenféle finom sültet ettünk.

Pénteken a csoport nagy része vonatra szállt, csak a két mozgáskorlátozott gyermek ült autóba, és így felkerekedve ellátogattunk Nógrádba, ahol a várba is felmentünk. A szép táj megcsodálása mellett volt lehetőség sportjátékokra is a füves területen.

Szombaton ezzel a csoporttal is ellátogattunk Katalinpusztára, ahol (immár menetrend szerint) felültünk a hangyavasútra is, valamint a bátor táborlakók megmászták a kötélmászókát is, majd bejárták a tanösvényt. Délután pedig egy kedves helybéli felajánlásának köszönhetően egy közeli farmra mentünk, ahol kecskét simogattunk. Még aki eleinte félt az állatoktól, az is hozzájuk nyúlt egy idő után, és mind jó élményekkel tértünk vissza a táborhelyünkre.

Vasárnap, július 24-én elérkezett a második turnus (és az összes segítő) hazautazásának napja – a reggeli és összecsomagolás után még egyszer felmásztunk a kilátóhoz, a vállalkozó kedvűek pedig a közeli régi bunkereket nézték meg. Ebéd után pedig elbúcsúztunk a személyzettől, majd autókba és kisbuszba pakoltunk, és felkerekedtünk, hogy együtt érkezzünk meg Budapestre, ahol a szülők is vártak már bennünket.

Ezúton köszönjünk minden támogatónknak és önkéntesünknek a munkáját, ami nélkül nem jöhetett volna létre, és nem működhetett volna ez a tábor.

Képek a galériában! :)


Napközis tábor Budapesten

2016. július 4-8.

IMG 8763
IMG 8763

Budapest, hétfő reggel 7 óra, pakolás és a reggeli előkészítése. Így indult az idei napközis tábor. A táborozók ez alkalommal is számtalan programban és kalandban vettek részt a hétfőtől péntekig tartó öt nap alatt. De mi is történt ez idő alatt?

Amint a gyerekek megérkeztek, kezdetét vette az első közös program, a reggeli. Ezután zenés foglalkozás következett: ki-ki különböző hangszerekkel, ki tapssal, ki pedig énekléssel csatlakozott be, és tette teljessé a hangzást.

Aztán következett a szabad foglalkozás: egy kis foci, beszélgetések, és persze a „Tikva járat” nevű busz, amelyre kedves hallássérült fiataljaink ezúttal külön buszjeggyel, menetrenddel, jegylyukasztóval és irányítótáblákkal is készültek. Ennyi jó programmal hamar eltelt a délelőtt, de a kalandok itt még nem értek véget!

Busszal és autókkal érkeztünk meg az Erzsébetligeti Uszodába, ahol az egyórás foglalkozás alatt mindenki felfrissült. Az úszásba belefeledkezett fiataljainknak köszönhetően még az is kapott néhány fröccsentést a vízből, aki nem is fürdött J

Az úszásban kellemesen kifáradt csapatot a táborhelyre visszaérve finom ebéd várta: minden nap különböző finomságokkal fogadtak minket a H&H Project Kft munkatársai, akik külön figyelmet fordítottak azokra is, akik speciális étrendet követnek.

Gyors csendes pihenő, szabadprogram, majd megérkezett frissen diplomázott gyógypedagógus önkéntesünk, aki délután különböző kézműves és kreatív foglalkozásokkal készült. Többek kedvence a mustármag ültetés volt, amelynek a tábor végén már „gyümölcsét” is láthattuk, hiszen a növény két nap alatt szépen ki is nőtt a földből, megörvendeztetve a kis kertészeket J

Pénteken aztán – ahogy ez már hagyomány a napközis táborokban – megtartottuk Táborzáró Gálánkat, amin a gyerekek és önkéntesek mellett több hozzátartozó is részt vett. A gálán bemutattuk a hét során elkészült alkotásokat, beszámoltunk élményeinkről, felköszöntöttük a közelmúltban születésnapjukat ünneplő táborozóinkat, majd pedig megpihentünk, beszélgettünk és örömmel fogyasztottunk a sok finomságból.

Önkénteseink az egész hét hét során ismét remek csapatmunkát végeztek, ahogy egy tapasztalt táborozónk megfogalmazta, mint egy nyüzsgő hangyabolyban, mindenki szorgosan tette a dolgát. Így hát a napok szépek és tartalmasak voltak, és a tábor nagyszerűen sikerült! A gyerekek és az önkéntesek egyaránt a tábor zárása miatt kicsit szomorúan, de felejthetetlen élményekkel gazdagodva távoztak, kíváncsian várva a következő közös programot.

A Mensch Alapítvány díjátadó ünnepségén jártunk

2016. június 19.

WP 20160619 033
WP 20160619 033

2016. június 19. napján 19:00 órakor tartotta díjátadó ünnepségét a Mensch Alapítvány a Mazsihisszel közösen, melyre a KERT Alapítvány önkéntesei és támogatottjai is meghívást kaptak. A helyszín a méltán híres történelmi múltú Goldmark-terem Budapest központjában, a Wesselényi utcában.

Bár ez a program más volt, mint az eddig megszokottak, a lelkesedés most sem maradt és maradhatott el. A készülődéshez hozzátartozott az alkalomnak megfelelő ruházat kiválasztása és viselése: a fiúk részéről öltöny, mellény, nyakkendő és díszzsebkendő, a lányok részéről pedig selyem ing hozzá illő nadrággal valamint az ünnepség hangulatát hűen tükröző ruha.

A találkozó a Dohány utcai zsinagóga előtt volt, ahová gyalog, autóval és tömegközlekedéssel érkeztünk meg, majd a belvárosi forgatagban sétálva jutottunk el e helyszínhez, ahol már többen várakoztak a belépésre. Az épületben a hangulat, a falak, a csend a múlt meghitt hangulatát idézték fel. Nem volt ez másként a teremben sem, ahol a szervezők által részünkre fenntartott székeken foglalhattunk helyet, izgalommal várva az ünnepség kezdetét.

Miután hetet ütött az óra Pajor Tamás Rosenberg Dani című dala csendült fel: elkezdődött a díjátadó ünnepség. A meghívott vendégeket és természetesen a díjazottakat is Heisler András, a Mazsihisz elnöke köszöntötte. Idén Mensch-díjat kapott Benedek István Gábor aranytoll-díjas újságíró és Esterházy Péter Kossuth-díjas író, publicista. Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, költőt az Oscar-díjas Saul fia magyar filmdráma bemutatójával konferálták fel. Ő is átvehette az Alapítvány díját, mellyel olyan emberek munkáját értékelik, akik az alapítvány céljainak eléréséért a legtöbbet teszik, tették.

A díjak átadása előtt mindhárom közszereplőt és munkáját elismerő szavakkal köszönték meg az őket jól ismerő barátok, munkatársak.

Az ünnepség hangulatát csak fokozta a Sabbathsong Klezmer Band zenekar. Amikor ők a színpadra léptek és felcsendültek a sokak számára ismert és dúdolt dalok Ráhel, Máté és Peti mosollyal az arcukon már tapsoltak is a ritmusra. Az együttes sikert aratott nem csak a KERT alapítvány támogatottjai között, hanem a díjazottak és a meghívott vendégek között is.

A díjátadó végén a szervezők állófogadás keretében süteménnyel és üdítővel várták a résztevőket, aminek fiataljaink nagyon megörültek.

A díjátadó végén élményekkel gazdagon indultunk haza, kedvünket a borongós-esős idő sem szegte.

Ez az ünnepség más volt, mint az eddigiek: a helyszín, a műsor mind a megjelenésben, mind pedig a viselkedésben mást várt el gyermekeinktől. Ők azonban most is megmutatták, hogy bár a mindennapokban segítségre szorulnak, de értékeikben példamutatóak. Türelem, komolyság, tisztelet önfegyelem: erre tanítottak ma minket!

A nyár első tábora Magyarkúton

2016. június 24-26.

Képkivágás
Képkivágás

A kicsinyek táborára június utolsó hétvégéjén került sor, Magyarkúton. A főhadiszállásunk egy régimódi vadászház volt, amit egy növényekkel teli kert vett körül.

Az első napi program az ágyak elfoglalását követően az ebéd volt. Az ottani dolgozók nagyon kedvesek, nagylelkűek és jószívűek voltak velünk és többször is megleptek minket egy kosár süteménnyel, vagy egy doboz ízletes barackkal. A gyerekekről sugárzott a boldogság, még arra sem volt idejük, hogy honvágyuk legyen. Ehhez még az is hozzájárult, hogy a délután folyamán számtalan csoportos és egyéni játékban vettek részt. Aztán jött a vacsora, majd még egy kis játék, séta és végül a fürdés és az alvás. Az új környezet ellenére a gyerekek hamar elaludtak.

Szombaton is sok kaland és izgalom várt bennünket. A délelőtt az arcfestéssel és a sporttal telt el. Ezt követte a gyors ebéd, majd egy felfrissítő fürdés a medencében. Jó volt látni azt, mennyire élvezik a gyerekek a pancsolást, és, hogy hogyan játszottak együtt. A fürdést követően megvacsoráztunk, majd elmentünk sétálni. Hőseink különbözőképpen vették a séta kihívásait fel a meredekre. Viki rollerrel, Feri egy hatalmas kővel, Zoli pedig lazán, zsebre tett kézzel vágott neki az útnak. Ez alkalommal is kellőképpen elfáradtunk, úgyhogy amint csak lehetett nyugovóra tértünk.

Az utolsó nap óriási viharra ébredtünk fel. Aranyos volt, ahogy a gyerekek, mint a kiscsibék gyűltek körénk, valahányszor dörgött az ég. A vihar azonban hamar véget ért és még a nap is kisütött. Mivel az eső eláztatta a kertet, ezért elmentünk Katalinpusztára, a közelben levő turistaközpontba. Volt ott minden: óriáscsúszda, kisvasút, játszótér, vadaspark, tanösvény, és a természet nyújtotta egyedülálló szépségek. Még egy ebéd, s ezzel véget is ért a tábor.

Összességében el kell mondanom, hogy a tábor nagyszerűen sikerült!

(Készítette: Majoros Anna, önkéntes)

Sportnap a KERT-ben

2016-05-18

IMG 8505-2
IMG 8505-2

Ezen a szép, nyári reggelen is jókedvűen gyülekeztek az önkéntesek az Újszász utcai iskola előtt, hogy a gyerekek érkezése előtt még egy eligazításban vegyenek részt. A gyerekek érkezése után rövidesen kezdetét vette a sportnap programja, aminek keretében uszodai foglalkozáson vettek részt fiataljaink. Az odajutás is sportos volt: gyalog tettük meg a néhány utcányi távolságot az út menti fák adta árnyékban.

A bejutásra várva az uszoda parkjában, a fák árnyékában beszélgetve, némelyek pedig a virágokat csodálva ütöttük el az időt. Majd egy gyors átöltözést követően a vízbe szállás következett – kinek a létra, kinek az emelőszerkezet volt ebben segítségére.

A vízben mindenki felszabadultan, örömmel mozgott – a nap egyik legszebb pillanata volt a segítők számára az egyik fiatalt, aki tavaly még csak a kismedencébe, úszókarikákkal tudott bemenni, idén a mélyvízben teljesen egyedül úszni látni.

A vízből kiszállással viszont korántsem ért véget a nap: egy piknik keretében fogyasztottuk el az otthonról hozott ebédet, majd fagyizásra került a sor.

Ezután a kőbányai Hit Parkba mentünk, ahol finom uzsonna várta a fiatalokat, majd különféle sportjátékokkal lehetett eltölteni a délután hátralevő részét. A napot a Magyarország – Izland közötti focimeccs közös nézésével és szurkolással zártuk.

A sportnap az Új Európa Alapítvány pénzügyi támogatásával valósult meg.

A 100 Tagú Cigányzenekar koncertje a KERT-ben

2016-05-05

20160523 6-logo
20160523 6-logo

A zene nem csak élményeket, értékeket teremt és közvetít, hanem örömöt, érzelmeket is kommunikál a hallgatóság számára. A zene nyelvének, élvezetének nem szab határt az ember értelmi képessége, fizikai állapota, beszédkészsége – ennek lehettünk szemtanúi 2016. május 5-én, az Esélyegyenlőség napján szervezett koncerten.

A KERT Alapítvány szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával május 5-én a 100 Tagú Cigányzenekar fiatal zenészeiből álló ifjúsági kamarazenekar adott koncertet, hogy egy felejthetetlen élményt szerezzen a jelen levő, fogyatékossággal élő gyermekeket nevelő családok, az Alapítvány aktivistái és barátai számára.

A vendégeket Kalmár Ákos, a KERT Alapítvány kuratóriumi tagja köszöntötte, aki igyekezett a hallgatóság számára bemutatni az Alapítvány eddigi tevékenységét, eredményeit, miközben személyes tapasztalataival, élményeivel is gazdagította beszédét. A folytatásban aztán Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke köszöntötte a vendégeket, és fejezte ki örömét azzal kapcsolatosan, hogy részese lehet ennek a nagyszerű feladatnak, amit az Alapítvány végez.

A rövid köszöntők után aztán nem maradt más hátra, mint a zene! A fiatal művészek hangszereiből ismert és kevésbé ismerős dallamok csendültek fel, Csárdás, Palotás, magyar táncok és erdélyi dallamok is megszólaltak. A hangszeres zenét időközönként Masa Tamás és Masa Anita énekhangja egészítette ki, így a közönség nagy örömére megszólalhatott a híres Hegedűs a Háztetőn című mű néhány ismert dallama és szövege - nem kis kihívást okozva ezzel a jelenlevő, és most is aktív munkát végző jelnyelvi tolmácsok számára. A dallamok hallatán egyszerre tapsolt, dúdolt és ingatta ritmusra a fejét, kezét mindenki.

A jó zene végül jó beszélgetéseket is gerjesztett, a vendégek nem vitték azonnal magukkal az élményeiket, hanem a koncertet követően hosszas beszélgetésekbe kezdtek egymással.

A nagysikerű koncert híre aztán hamar elterjedt, köszönhetően annak, hogy a résztvevők mind nagyszerű élményekkel távoztak a helyszínről. Így Alapítványunk két kuratóriumi tagja, Beke Farkas Nándor kíséretében élő rádióadásban is elmondhatta tapasztalatait, véleményét a koncertről, és a KERT Alapítvány munkásságáról.

A KERT Alapítvány az „Élet Menete 2016” rendezvényen

2016-04-17

IMG 6215
IMG 6215

A KERT Alapítvány az „Élet Menete 2016” rendezvényen

Áprilisban nem csak futóversenyen jártunk, hanem egy komolyabb, jelentős témával is foglalkoztunk: 2001 óta április közepén van a holokauszt magyarországi emléknapja.

A KERT Alapítvány is fontosnak tartja a megemlékezést, az áldozatokkal és hozzátartozóikkal való szolidaritás vállalását. És különösen fontosnak tartjuk ezt a vészkorszak azon áldozataival kapcsolatosan, akik a legvédtelenebbek voltak a szörnyűségekkel szemben. Magyarországon kevés szó esik arról, hogy 1939 és 1945 között fogyatékossággal, tartós betegségekkel élők százezrei is a nácik áldozatává váltak.

Ezért az idei évben a KERT Alapítvány látássérültekből, mozgássérültekből, értelmi fogyatékosokból és persze aktivistákból álló közel 20 fős csapata nem egyénileg, hanem csoportosan megjelenve kívánta felhívni erre a figyelmet, melyhez az Élet Menete Alapítvány vezetőinek és önkénteseinek a támogatását is bírhattuk. A rendezvény szervezői a színpad előtti téren ülőhelyeket tartottak fenn támogatott fiataljaink számára, hogy a több ezres tömegben, kényelmesebben elhelyezkedve, közelről figyelhessük a színpadon fellépő művészeket, és a tartalmas üzeneteket közvetítő előadókat.

Sőt, egy további jelentőségteljes eseményre is sor került: abban a megtiszteltetésben lehetett részünk, hogy az egyik mozgáskorlátozott fiatalunk, Nadin, a színpadon is képviselhette Alapítványunkat, de leginkább azt, hogy egy kerekesszék, a mozgássérülés nem lehet akadály! Üzenete világos volt, és megfontolandó: egyikünk sem tökéletes, de különbözőségeink nem szabad, hogy elválasszanak egymástól, hanem épp ellenkezőleg, azt kell keresnünk, hogy hogyan egészíthetjük ki egymást, mert néha egyikünk, máskor a másikunk szorul támogatásra. A néhány mondatot, melyet Nadin, lelkes önkéntesünk, Hajni segítségével olvasott fel, nagy taps követett a tömeg részéről.

Ezúton is köszönjük a szervezők, aktivisták áldozatkész munkáját, mellyel évről évre lehetővé teszik a megemlékezést, és bízunk benne, hogy az Élet Menete Alapítvány és a KERT Alapítvány közös együttműködésére még a későbbiekben, más formákban is mód adódik.

Vivicittá a KERT-tel

2016-04-26

IMG 8215
IMG 8215

2016. április 17. volt a 31. Telekom Vivicittá Városvédő Futás napja, melynek sikeréhez a KERT Alapítvány színeiben induló, segítséggel élő gyermekek is aktív részvevőként járultak hozzá.

A készülődés már napokkal korábban elkezdődött a versenyre való nevezéssel, a fiatalok és a segítők által is büszkén viselt pólók egyedi tervezésével és természetesen a futást megelőző programok szervezésével.

A napsütötte meleg nap kezdetén 10 órakor a kicsik-és nagyok a Blaha Lujza téren gyülekeztek. Volt, akit autóval hoztak - hiszen mozgáskorlátozottságuk miatt a mindennapi közlekedés számukra nehézséget jelent -, és volt, aki tömegközlekedéssel érkezett, mely már önmagában is az újdonság és a boldogság erejével hatott. Miután minden résztvevő a nagy eseményre felkészülten, indulásra készen állt, kezdetét vette a „nagy kaland”. A verseny helyszínére, a Margitszigetre a gyermekek egy része villamossal utazott, míg mások autóval jutottak el. A közlekedés nem csak örömet, hanem összehangolt „munkát” is jelentett, hiszen a különböző korú és adottságú gyermek számára Budapest száguldó utcáinak látványa és a sok-sok információ mellett a közlekedés adta kihívásokkal is meg kellett küzdeni.

Felhőtlen tiszta ég, ragyogó napsütés, csodálatos látvány fogadta gyermekeinket a Margitszigeten. S, hogy semmi élményről ne maradjon le senki, indult is a felefedező túra. A fiúk kedvenc sportjukkal, a focival azonnal birtokba vették a zöld területet, ami felért a verseny előtti bemelegítéssel. Természetesen a lányok sem maradhattak ki a csapatjátékokból, bár ők inkább tollaslabdáztak.A futkározás, sétakocsikázás után a piknik hangulatát idézve következett a jól megérdemelt ebéd. Rá is fért a csemetékre, no meg a segítőkre is a finomságok elfogyasztása, hiszen a következő célállomás a Margitsziget kisállatkertje, a Vadaskert volt, mely igazi kikapcsolódást nyújt gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Nem volt ez másként a futóverseny izgalmában lévő kicsiknél sem. Igazi látványosságot jelentett számukra a színpompás tollazatát megmutató páva, a gólyák, a tóban úszkáló kacsák, a sas és a pónilovak. Lehetőség nyílott a pónilovak etetésére is, amit a bátor kis hősök örömmel ki is használtak. A vadkacsákkal teli tó körüli séta során alkalom nyílt a sok-sok érdekes látnivaló megbeszélésére is. A gyermekek boldogságtól sugárzó arca most is szavak nélkül beszélt.

A látogatás után elérkezett a futás ideje. Versenyzőink segítőikkel együtt „KERT” feliratú pólóban álltak a rajthoz és izgalommal várták a verseny kezdetét. Nem volt különbség kicsi és nagy között, képességek között, hiszen mindenki 1-es számú mezben vágott neki a távnak. A 750 méteres távon akadtak ugyan pillanatok, amikor a fáradtság erőt vett fiúkon és lányokon egyaránt, de a lelkesedés mindvégig megmaradt. Ehhez hozzájárult a segítők, a szurkolók, és a nézők biztatása is, akik hangos kiáltásokkal ösztönözték a versenyzőket, kik mindezt integetéssel, mosollyal és kemény küzdelemmel köszönték meg. Volt olyan fiatal, aki kerekes székben állt a rajthoz, de a cél előtti métereket kerekes székét hátrahagyva gyalog tette meg, példát mutatva kitartásból. Számára és minden segítséggel élő gyermek számára ez a nap nem csak egy verseny volt: ez a nap a győzelemről szólt. Győzelemről, melyet a kitartó munkájuk, küzdelmük, lelkesedésük és az odaadásuk jelentette és jelenti. A verseny végén minden gyermek névre szóló, kézzel készített érmet kapott ajándékba „Bajnok” felirattal, melyet nagyon büszkén viseltek és büszkén mutattak meg szüleiknek.

A programok erre a napra véget értek ugyan, a „munka” azonban nem. Nem lehet és nem is szabad elfelejteni azokat a pillanatokat, melyet az IGAZI GYŐZTESEK ajándékoztak nekünk ma!

Segítséggel élő gyermekekről beszélünk, de a mai nap is megmutatta, hogy számukra nem létezik lehetetlen, nem létezik a feladás és nem létezik a csüggedés. Ők VALÓDI BAJNOKOK, a küzdelem, a harc, a fejlődés, a tenni akarás bajnokai szüleikkel együtt.

(Készítette: Kosik Rita)

Autizmus

2016-04-02

Leggyakoribb-tünetek
Leggyakoribb-tünetek

Ma, április 2-án világszerte tartanak különböző rendezvényeket annak érdekében, hogy még inkább felhívják a társadalmak figyelmét korunk egyik gyakori állapotára, az autizmusra, autizmus spektrum zavarra. Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2007. december 18-án jelölte ki április 2.-át az Autizmus Világnapjának. Azóta is minden évben különböző figyelemfelkeltő események szerveződnek, melyekkel az adott zavarra, az érintettekre, családjaikra összpontosul a figyelem. De mi is pontosan az autizmus?

Ma az autizmust pervazív (átható) fejlődési zavarként ismerjük. Ez a fejlődési zavar a tudomány jelenlegi álláspontja szerint egy nem gyógyítható, egész életen át tartó állapotot eredményez. Kialakulásához többségében genetikai tényezők vezetnek, de nem zárhatóak ki a környezeti tényezők sem. Különböző formái fordulhatnak elő, így egységesen autizmus spektrum zavarokról beszélhetünk. A spektrum alatt egy igen széles skálát kell érteni, melyen az érintettek az állapotuk súlyossága alapján helyezhetőek el. Előfordulhat mind önmagában, mind más fejlődési zavarokkal együttesen is. A súlyosság alapján változó mértékű támogatásra van szükségük. Az érintettek száma körülbelül 1%-ra tehető, azonban folyamatban lévő kutatások már ennek magasabb előfordulási arányát vetik fel. A férfiak körében kimutatható, hogy 4-5-ször gyakrabban fordul elő, mint a nők esetében.

Az érintetteknek különböző nehézségekkel kell szembenézniük. Három területen mutatható ki elmaradás, valamint minőségi károsodás: a kölcsönös szociális interakciókban, a kommunikációban, valamint a rugalmas viselkedés-szervezés területén.

  • A szociális interakciókon belül beszélhetünk a szemkontaktus interakcióknak nem megfelelő használatáról, az öröm, élmény megosztásának, valamint a vigasztalásnak a hiányáról, a mások felé irányuló, és mások felől érkező kezdeményezésekre adott reakció hiányáról, vagy annak furcsa módon történő megjelenéséről (pl. minden ismeretlen emberhez odamegy, és kérdéseket tesz fel nekik), továbbá a közös figyelmi viselkedések területén megjelenő nehézségekről.
  • A kommunikáción belül a beszédfejlődés késése, megakadása gyakran előfordul. A beszédprodukció során a más emberek szavainak, mondatainak azonnali vagy késleltetett megismétlése, a különböző névmástévesztések, az idioszinkráziás kifejezések (különböző, már létező szavak kombinálása) és neologizmák (), valamint a különböző szófordulatok gyakori, sztereotip módon, illetve nem megfelelő helyzetben történő használata a jellemzőek. Emellett szokatlan lehet beszédük alatt hangerejük, hangszínük is. A beszédértés területén szintén felmerülhetnek nehézségek, mind az egyszerűbb, mint az elvontabb kifejezések esetében is. Metakommunikatív módon történő kommunikációjuk esetén pedig zavar állhat fenn a különféle arckifejezések, testtartások és gesztusok használatában, valamint megértésében is.
  • A rugalmas viselkedés-szervezés területébe sorolható tünetek: fokozott érdeklődés számunkra különösnek tűnhető tárgyak irányába (pl. csövek gyűjtése), állandósághoz való ragaszkodás (pl. környezetben lévő dolgok helye, egyes események sorrendje), különböző sztereotip tevékenységek végzése (pl. tárgyak pörgetése), motoros manírok folyamatos megjelenése (pl. lábujjhegyezés, repkedés, pörgés), behatárolt, fokozott érdeklődés egy-egy téma iránt (pl. menetrendek), változatos, spontán mintha játék hiánya.

Ezeken kívül előfordulhat még: szenzoros alul- vagy túlérzékenység (pl. hangokra, szagokra), egyes szigetszerű képességek (pl. kiváló mechanikus emlékezet – születési dátumok példája), alvászavar, táplálkozási zavar, hiperaktivitás, agresszív magatartás mások illetve önmaga irányába, szorongás.

A tünetek főként 1,5 éves korban kezdenek megjelenni, azonban a korábbi időszakokra vonatkozóan is lehetnek már olyan jelek, amelyek felvethetik az autizmus gyanúját. Egy-egy tünet megjelenése ugyan felvetheti az autizmus jelenlétét, azonban gondos, alapos kivizsgálásra van szükség a tényleges diagnózis alátámasztásához. Erre már hazánkban is több helyen van lehetőség.

Kép forrása: agye.hu

Egy mesés nap a KERT-ben

2016-02-13

honlap-16
honlap-16

A KERT Alapítvány önkéntesei ezen a hétvégén a mese világában kalandoztak a gyerekekkel együtt. A nap folyamán olyan klasszikusok tűntek fel, melyek a régi korok nosztalgikus hangulatát idézték elő.

Bár az idő borús és szomorú volt, azonban ez senki kedvét nem szegte, hiszen a gyerekek önfeledt boldogságot adtak mind a segítőknek mind pedig társaiknak.

A délelőtt folyamán az oly sokszor hallott és sokak számára ismert „én elmentem a vásárba fél pénzzel” gyermekdal dallamai csendültek fel. A segítők, hogy még színesebbé tegyék a műsort, a dalban szereplő állatoknak öltözve, együtt énekeltek a gyerekekkel, bemutatva a különböző állatok hangját. A segítséggel élő fiúk és lányok számára nagy kihívást jelentett az a feladat, mely során hangfelvételen lejátszott állathangokat kellett felismerniük. A helyes megoldást jutalommal díjazták, ami a segítők fején lévő állatos fejdísz volt. Az ebéd előtti utolsó programban vízi és szárazföldi állatokat kellett élőhelyük szerint csoportosítani, amit szintén lelkesedéssel fogadtak a gyermekek. Látni az igyekezetüket, tapasztalni a siker okozta boldogságukat - szívet melengető érzést jelentett mindenki számára.

Délután aztán a mozik hangulatát idézve, pattogatott kukoricát ropogtatva Pom-pom meséi és a Nagy hohoho horgász izgalmas kalandjai szórakoztatták a gyermekeket. A mese ismert és ismeretlen szereplői, történetei ujjongást, nevetést és örömöt váltottak ki, különösen Gombóc Artúr és a trükkjeiről híres Nagy hohoho horgász. A fiatalok átérezve a mesék világát, kipróbálhatták magukat a két mese karaktereiként is, így például horgászhattak. Egy mágneses horgászbot segítségével halakat fogtak ki a kék színű tóból, és halakon lévő pontok száma szerint édességet és mogyorót kaptak, amit természetesen boldog arccal fogadtak. Ha már a számolásnál tartunk, nem feledkezhetünk meg arról a kedves dalocskáról sem, ami játékos formában, énekelve tanította gyermekeinket számolni. Természetesen itt is mindenki - korához mérten - aktív szereplőként, kedves hangon énekelt.

S mire véget ért a „mozizás”, az eső is elállt és jöhetett a várva-várt sétálás, motorozás és focizás. A kis csoport tagjait nem kellett ám noszogatni, azonnal készen álltak az öltözésre és a gyönyörű játszótér adta lehetőségeket kihasználva örömüket már a nagy világ is meghallotta.

E nap méltó zárásaként fiataljaink a segítők közreműködésével színes pom-pomokat készítettek. A szorgos kezek munkájaként elkészült remekművek bár mondani nem tudták, hogy „Picúr, megvárhatlak?”, mégis szavak nélkül beszéltek: ajándékok voltak, melyeket a nap igazi hősei adtak szüleiknek, testvéreiknek az öröm és a meghatottság könnyeit csalva a szemekbe.

Bár a programokkal dús szombat délután itt véget ért, de a segítők, a segítséggel élő gyermekek és szüleik számára a „munka” itt nem ér és nem érhet véget. A gyermekektől kapott ajándékok, a nevetés, a kitartás a küzdeni akarás és a szavakkal el nem mondható érzések mindenki számára fontos és meghatározó értékeket jelentenek.

Ez a nap nem csak a gyermekek és a szüleik számára jelentett boldogságot, hanem a programokban részt vevő segítők is élményekkel és értékekkel gazdagodva térhettek haza.

Minderről beszéljenek azok a fotók, pillanatképek, melyek a szombat délután mellett a mindennapokat is bearanyozzák.

(Készítette: Kosik Rita, Szilágyi Hajni és Bangó Izrael, a KERT Alapítvány önkéntesei)

Karácsonyi KERT nap beszámoló

2015-12-19

sari8
sari8

A segítséggel élő gyermekeknek is sokat jelentenek a decemberi ünnepek: a Mikulás és a karácsony.

December 19-én a KERT Alapítvány jóvoltából egy egész napos rendezvény keretében hozzájuk is eljött a télapó, magával hozva a karácsony hangulatát! A gyerekek, miután megérkeztek, azonnal bekapcsolódhattak az ünnepi készülődésbe, hiszen a segítők közreműködésével a bejáratnál álló fenyőfára készítettek díszeket. A hangulatot csak fokozta az asztalon lévő finomságok látványa, és persze az íze. Miután mindenki megérkezett, kezdődhetett a közös ajándék készítés. A gyerekek szüleiknek hóembert készítettek, majd pedig mézeskalácsot díszítettek: először cukormázzal bekenték a fenyőfa, csillag, házikó, hal és szívformákat, majd színes tortadarával szórták meg. Mindezt nagy örömmel, lelkesen és képességeikhez mérten nagyon ügyesen tették, a legapróbb részletekre is odafigyelve. Látni a fiatalok mosolygós arcát és a boldogságot, amit az elkészült „mű” jelentett a számukra, a legnagyobb karácsonyi ajándékkal ért fel! A gyermekek a délután folyamán izgatottan és boldogan adták át szüleiknek az ajándékot, a szülők pedig nagyon büszkék voltak csemetéikre!

A délelőtt folyamán a sérült fiatalok készültek a meglepetéssel, aztán délután eljött az a pillanat, amikor ők lettek a megajándékozottak. Bár nem tudták, milyen meglepetés készül a számukra, de mindenki csendben és türelmesen várt!„Jó leszek”- hangzott a felkiáltás a 28 éves autista fiútól, amikor meglátta a Mikulást. A gyerekek először nagy meglepődéssel fogadták a télapót, de amikor meglátták a sok-sok ajándékot, mindenki felszabadult, és figyelt. Mindenki személyre szóló ajándékot kapott, az édesség, a gyümölcs és a mogyoró mellett. A kezdeti csendet aztán fokozatosan felváltotta a papírcsörgés, egy-egy felkiáltás, taps és üdvrivalgás! Miután a legapróbbtól a legnagyobbig mindenki átvette ajándékát a Mikulástól, nem maradhatott el ennek az eseménynek a megörökítése sem. A gyermekekről – egyedül vagy segítséggel – a Télapót átölelve meglepetten és mosolyogva fotók készültek, ami a Mikulás számára is meghitt perceket jelentett azokkal a dalokkal együtt, mellyel elbúcsúztak tőle.

Ez a csodálatos szombati nap a gyerekek, a Télapó, a szülők és a segítők számára is sokat jelentett.A szülők a karácsonyi forgatagban, a készülődés viharában ezen a napon az ünnepekre való előkészületekre tudtak figyelni, a fiatalok pedig felszabadultan élvezték a „róluk szóló napot”. Az ünnepi készülődés keretében eltöltött néhány óra egyik igazi ajándéka az volt, hogy a gyermekek és a fiatal segítők között baráti kapcsolatok szövődtek, melyek nem csak ezekre a napokra szólnak. A fiatal új segítők életében emellett egy értéket jelentő és képviselő munka is elindult ezen a napon.

Mindaz, amit a résztvevők kaptak: egy boldog, örömteli, meghitt és könnyes szemekkel teli, a mindennapokat meghatározó és átértékelő élmény.

(Bangó Izrael, a KERT Alapítvány középiskolás segítőjének beszámolója)

KERT Alakuló Ünnepség

2015-11-21

20151123 34
20151123 34

Megható és történelmi pillanatok tanúi lettek november 21-én délután a Bornemisza Péter Gimnázium falai. Közel 140 ember, sérült gyerekek és szüleik, a KERT Alapítvány támogatói, szimpatizánsai és aktivistái gyűltek össze, hogy hivatalosan is megünnepeljék az Alapítvány létrejöttét.

Az érkező vendégeket több meglepetés is fogadta. Elsőként mindenki egy gyerekrajzokkal díszített könyvjelzőt talált a székén, majd pedig a teremben körbenézve egy fotókiállítás vezette végig az érdeklődőket az elmúlt hónapok együtt töltött élményein.

Persze hivatalos megnyitó sem maradhatott el. A résztvevőket elsőként az Alapítvány kuratóriumának elnöke és a kuratórium képviselője köszöntötte, hogy röviden összefoglalják az Alapítvány küldetését, létrejöttének célját, hátterét, eddigi eredményeit, jelenlegi és jövőbeli terveit. A néhány perces beszédek után persze a támogatott gyerekek is szóhoz jutottak. Egy kedves zenés-prózai műsorral készültek, ezzel kedveskedve szüleiknek, támogatóiknak, aktivistáknak. A műsorban segítőik a Bornemisza Péter Gimnázium tanulói voltak.

Premier bemutatóját láthatta a közönség a KERT Alapítvány bemutatkozó kisfilmjének is, amelyben az Alapítvány néhány munkatársa és aktivistája mondja el személyes gondolatait az Alapítvány létrejöttével, küldetésével kapcsolatosan. (A bemutatkozó kisfilmünk megtekinthető a facebook oldalunkon, a youtube csatornánkon, illetve a Galériában is).

A vendégek végül néhány finom falat mellett beszélgethettek kötetlenül, ismerkedhettek egymással és a célokkal. Az étkezés csúcspontját pedig a KERT egyedileg erre az alkalomra készített tortájának felvágása és kóstolása adta. S hogy a felnőttek beszélgetései közben a gyerekek se unatkozzanak, aktivistáink egy külön játszóházzal, kézműves és sportfoglalkozásokkal készültek a számukra. Mivel tervezni is csak részben lehet, a sportprogramok végül spontán módon egy kosármeccsé alakultak, ahol az összes játékos pontot szerzett, legyen akár támogatott fiatal vagy középiskolás diák, közben pedig igazi példáját adva a befogadásnak, közös ujjongásba törtek ki minden egyes sikeres dobásnál.

A program során ünnepeltük meg tehát hivatalosan, hogy a KERT Alapítvány létrejött. De ez a nap egyben a nagykorúvá válás ünnepe is volt. Pontosan 18 éve indult egy kezdeményezés sérült gyermekek családjainak támogatására, melynek magjaiból mára kivirágzott a KERT Alapítvány. És egyben az összefogás ünnepe is volt, hiszen minden résztvevő hozzátette azt, amit tudott, hogy a nap sikeres és emlékezetes legyen. A sérüléssel élő gyerekek, akik hónapok óta gyakoroltak, hogy a műsorral kedveskedhessenek, míg a KERT Alapítvány aktivistái és a Bornemisza Péter Gimnázium diákjai mindent megtettek, hogy a programon minden és mindenki a helyére kerüljön. És persze a KERT Alapítvány támogatói, akik felajánlásai nélkül sem ez a nap, sem pedig az Alapítvány eddigi munkája nem valósulhatott volna meg.

Nyári tábor Királyréten

2015. augusztus 19-24.

WP 20150821 024
WP 20150821 024

Az idei év utolsó nyári táborában a Királyréti Erdei Iskolába látogattunk el. Kedves házigazdáink nagy szeretettel fogadtak minket, és közben egy konyhával, akadálymentesített fürdőszobával, és egy hatalmas csoportszobával rendelkező külön lakrészt biztosítottak nekünk. Emellett egy külön programmal is készültek nekünk, egy erdei séta során ismerhettünk meg különféle erdei növényeket, továbbá kerti gyógynövényeket, és hozzájuk kötődő izgalmas történeteket. És hogy ismeretségünk a növényekkel még mélyebb legyen, a gyógynövényekből készült természetes festékekkel készíthettünk mindannyian szebbnél szebb alkotásokat. Igyekeztünk persze a környék adta lehetőségeket is jól kihasználni, így nagyokat sétáltunk az erdőben, meglátogattuk a környékbeli játszótereket, kipróbáltuk a hajtányozást, és persze kisvonattal ellátogattunk Kismarosra. Kirándultunk egy nagyot Vácon, záró programként pedig ellátogattunk a szokolyai Kacár-tanyára, ahol nem csak állatokkal, háztáji foglalkozásokkal ismerkedhettünk meg, hanem egy valódi szélmalom működését is láthattuk.

Nyári napközis tábor Budapesten

2015 július 27-31.

WP 20150730 035
WP 20150730 035

Az idei nyár sem telhetett el a budapesti napközis sporttáborunk nélkül, amelynek idén ismét a Hit Park adott otthont. A napi program a sport körül forgott, reggel és délután a legkülönfélébb szabadidős sportprogramok várták a résztvevőket, de természetesen nem telhetett el nap uszodai foglalkozás nélkül sem. Minden délelőtt ellátogattunk az Erzsébetligeti Uszodába, ahol egy közel egyórás foglalkozás során mozgathattuk meg magunkat. Az idén segítségünkre volt ebben egy speciális emelőszerkezet is, amely megkönnyítette a mozgássérültek számára a vízbe szállást. A hét slágere és a jókedv egyik fő forrása egy egyszerű járgány volt, amit egy kis szállítókocsiból alkottak meg segítőink, felhasználásának így csak a fantázia szabott határt. Volt, hogy buszként működött, ehhez persze menetjegy és menetrend is járt, volt, hogy vonat, vagy épp egy szlalom verseny eszköze volt, máskor meg csak kirándulókocsiként működött a közeli játszótérig. Az idei tábor során is nagy segítséget jelentettek fiatal középiskolás segítőink, akik részben iskolai közösségi szolgálatot teljesítettek, részben pedig csak nyári szünetüket aktívan kihasználni akarták, így a reggeli előkészítésétől egészen az utolsó gyerkőc távozása utáni takarításig hasznos segítségül voltak az Alapítvány önkénteseinek és a táborozó fiataloknak.

Nyári tábor Alsótekeres - Gamászapusztán

2015. JÚLIUS 11-15.

gamasza cover
gamasza cover

Egy hajóskapitány, aki szabadidejében lovagol, kirándul, strandol és focizik. Nagyjából így foglalhatjuk össze az Alsótekeres - Gamászapusztán eltöltött egy hetet. A nagy hőség sem riasztott vissza senkit attól, hogy az idei első nyári tábor felejthetetlen programjain részt vegyen. A reggel minden nap viszonylag korán indult, és még ébresztőóra sem kellett, hiszen a kert végében lakó szamár barátunk hangos „iá” kiáltásai és a bárányok válaszul adott bégetései már hajnalban megfújták az ébresztőt. Persze ezt egy cseppet sem bántuk, legalább a nap minden percét kiélvezhettük, hiszen minden nap tartogatott valami új meglepetést. Egyik nap Szántódra látogattunk, ahol lovagoltunk néhány kört, másik nap Balatonvilágoson strandoltunk egy nagyot, máskor kirándultunk egyet a környékben. Az utolsó nap pedig egy rövid időre mindenki hajóskapitánnyá változhatott - a balatoni hajókirándulás ideje alatt kedves hajóskapitányunk minden arra vállalkozónak átadta a kormányt néhány percre. A szervezett programok melletti szabad perceink sem teltek unalmasan, a ház előtti füves kert minden alkalommal megtelt tollasozó, pingpongzó, focizó fiatalokkal, amikből persze még a kerekesszékes, mozgássérült táborozók sem maradhattak ki. Aki pedig a hőség elől a ház hűvös szobáiba bújt, kézműveskedéssel, közös zenéléssel, filmnézéssel múlathatta idejét. Ellátásunkról önkéntes szakácsaink gondoskodtak, akik minden nap jobbnál jobb ételeket tettek le elénk.

Míg a 20 sérült gyerek és fiatal az önkéntes segítőikkel közösen élvezték a hetet, addig a szülők, a gyerekek gondozását ellátó családtagok pedig az itthon töltött szabadságot használhatták ki a számukra leghasznosabb módon. Volt, aki moziba ment, volt, aki a házastársával elutazott, és volt olyan is, aki reggel későig aludt, s a gyereke mindennapi sikítozása helyett ébresztőórára kelt. Így hát felfrissülve, élményekkel telve várjuk a folytatást! (A táborról képekben a Galériában)